Subota, 4 prosinca, 2021

Mutabdžija ponovo pozvao roditelje bošnjačke djece da pošalju djecu u školu

Nemojte propustiti

Goran Mutabdžija
Goran Mutabdžija

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija ponovo je danas pozvao roditelje djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši i Konjević-Polja da te učenike u ponedjeljak, 20. januara, kada počinje drugo polugodište u RS-u, pošalju u školu, a da će se, kako tvrdi, sva otvorena pitanja rješavati “u hodu”.

Mutabdžija ističe da i da dalje ima smisla da učenici iz te dvije škole dođu na nastavu iako je nisu pohađali u prvom polugodištu.

-Osnovno obrazovanje u RS je obavezno i ja pozivam roditelje ovih učenika da djecu pošalju u školu u ponedjeljak. Sva otvorena pitanja rješavat ćemo u hodu. Nakon niza razgovora koje smo imali i s roditeljima i drugim odgovorim osobama došlo se do zaključka da smo u pravu jer insistiramo na određenim procedurama i jednakostima rješavanja krupnih pitanja u obrazovnom sistemu u RS i u Federaciji BiH – tvrdi on.

Kaže da očekuje da će roditelji bošnjačke djece “shvatiti da je ovo trenutak kada djeca treba da krenu u školu“.

Roditelji bošnjačke djece već duže vrijeme bezuspješno traže od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da uvede bosanski jezik, odnosno nacionalnu grupu predmeta u nastavu za te učenike.

-Pojedinačno ćemo rješavati svaki od tih predmeta, u skladu s mogućnostima, odnosno s procesom nastave koji će se odvijati shodno tome koliko se djece pojavi u školi – dodao je resorni entitetski ministar.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo