Utorak, 18 svibnja, 2021

Muž tvrdi da je umrla poslije 40 minuta na respiratoru: Posljednja fotografija koju je 24-godišnja trudnica poslala porodici: Plakala sam cijelu noć, niko ništa

Nemojte propustiti

Vijest o smrti 24-godišnje trudnice Melihe Lisak potresao je cijelu BiH. Preminula je u 7. mjesecu trudnoće, a njena porodica iznijela je uznemirujuću i potresnu priču o posljednjim momentima njenog života

Dvadesetčetverogodišnja trudnica, Meliha Lisak, preminula je 19. aprila na KCUS-u u 7 mjesecu trudnoće, a njen suprug, Jasmin Lisak, iznio je u najmanju ruku uznemirujuće detalje o tome kako je Meliha provela svoje posljednje dane, piše Oslobođenje.

Prema njegovim riječima oduzet joj je mobitel, a ljekare je rijetko mogao dobiti na pozivne brojeve Klinika.

-Njoj je pozlilo prije 16 ili 17 dana. Dobila je bolove u stomaku i leđima. Odvukao sam je za Zenicu, nisu je htjeli primiti. Pregledali su je i rekli: “Ti si za kuće, nisi ti za bolnice”. A isti slučaj smo imali i s prvim djetetom. Znate, mi imamo sina od pet godina. Vratili su je kući. Za dva dana stanje joj se pogoršalo. Opet sam je vozio doktoru u Zenicu, radili joj test na koronavirus i bude pozitivan, kaže Jasmin Lisak i dodaje da je ležala kod kuće još pet dana, a svaki dan joj se stanje pogoršavalo.

Supružnici Lisak

– Odemo privatno i uradimo dva nalaza. Međutim, iz klinike nas nazovu da Meliha dođe opet da da krv jer su mislili da im aparat nije u redu koliko joj je sve bilo povišeno, koliko je bila loše. Porodični ljekar nam daje uputnicu za Zenicu. Morao sam scenu napraviti da bi je ostavili na Covid odjelu da leži. Subotu i nedjelju, niko joj od doktora nije prišao da joj pregleda pluća, da joj pruže neku pomoć. U subotu zovem kažu stabilno stanje, nedjelja isto. U ponedjeljak ujutru me zovu i govore: “Vaša supruga mora hitno biti prebačena za Sarajevo. U kritičnom je stanju. Moramo je u Sarajevo u novi respiratorni centar prebaciti na intenzivnu njegu – kaže Lisak ponavljajući više puta da je Meliha bila u sedmom mjesecu trudnoće.

“Oduzeli joj telefon”

Nakon toga, kaže Jasmin, rijetko je imao informacije o zdravstvenom stanju supruge.

-Telefon su joj odmah uzeli. Poslije mi portir govori da nemam potrebe tu biti i dao mi brojeve telefona. Zvali smo onda, jedva je dobili. Lagali su nas i petljali. U utorak poslijepodne nas je zvala Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju KCUS-a. Lično me ona zvala, kaže treba lijek od 1.350 maraka da se kupi da bi Meliha “došla sebi”, pluća su joj izgorila, tvrdi Jasmin za “Avaz”.

Prepiska sa suprugom

Lijek je nabavio i ostavio na odjel, kaže da su joj ga, navodno, pomalo davali, a dobijao je i dobre vijesti.

-Govorili su mi da je bolje, da su joj smanjeni parametri, da je komunikativna.

– Našao sam glavnu doktoricu na DIP-u koja me slagala da moja žena sama hoda, da sama ide u WC. A ustvari moja žena kateter imala, ležala. Nikad je nisu htjeli dignuti, sve vrijeme je ležala na leđima. Nisu je htjeli dignuti da malo sjedi, da prodiše. Međutim, sve se pomalo otkriva u ponedjeljak kada će moja žena preminuti. Imam poruke, došla je do telefona. Kolega joj neki dao taj telefon, ležao s njom na istom odjelu. Pričali smo, kaže cijelu noć preplakala, a niko joj u sobu nije ušao. Kaže da je osoblje da te Bog sačuva, da je ništa ne paze, tvrdi Jasmin koji je pokazao prepisku.

Muž tvrdi da je preminula nakon 40 minuta na respiratoru

U prepisci su navedeni uznemirujući detalji, osoba, za koju Jasmin kaže da je njegova supruga, piše kako je “zanemaruju te da nema snage više ni da leži, a preplakala je cijelu noć.”

Posljednji selfi Melihe Lisak, Foto: Dnevni avaz

– U 20 sati mojoj ženi je pozlilo, prikopčali je na respirator bez našeg znanja, potpisa. Moja žena je samo 40 minuta bila na respiratoru. I preminula je. I ona i beba. U otpusnom pismu iz bolnice, nigdje nema dokumenata iz Zenice i nema naših nalaza što smo radili. Išao sam gore u njihovu direkciju i podnio sam zahtjev da mi se dostave nalazi, sva njena dokumentacija. Čak nam ni knjižicu nisu vratili, tvrdi suprug preminule trudnice.

Porodica je ustupila i fotografiju, za koju kažu da je posljednja Melihina kojom je željela poručiti da je jako loše.

O ovom slučaju zatražena je i reakcija KCUS-a, njihov odgovor, ukoliko uslijedi, objavit ćemo u cijelosti.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo