Subota, 27 studenoga, 2021

MVP BiH: Nema informacija o eventualnim stradanjima bh. državljana u Iraku

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv (AP)
Foto: Arhiv (AP)

Ambasada Bosne i Hercegovine u Amanu je u kontaktu sa 15-tak državljana Bosne i Hercegovine koji po različitim osnovama borave u Iraku. Radi se o našim državljanima koji rade za bh. kompanije poput Energoinvesta ili za međunarodne organizacije i strane kompanije.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Amanu je u kontaktu sa 15-tak državljana Bosne i Hercegovine koji po različitim osnovama borave u Iraku. Radi se o našim državljanima koji rade za bh. kompanije poput Energoinvesta ili za međunarodne organizacije i strane kompanije. Dio bh. državljana je u porodičnim vezama sa iračkim državljanima, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

“U ovome trenutku nema informacija o eventualnim stradanjima naših državljana koji žive i rade u Iraku. Najveći broj naših državljana, sa kojima Ambasada BiH u Amanu održava kontakt, nalazi se u regionu Kurdistana, dijelu Iraka koji je pod kontrolom Kurdistanske regionalne vlade (KRG) i gdje je situacija stabilnija nego u drugim dijelovima zemlje”, istakao je za AA Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je izdalo obavještenje u kojem upozorava bosanskohercegovačke državljane da ne putuju u Irak zbog trenutnog pogoršanja sigurnosne situacije oko grada Mosula u provinciji Niniva.

MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Iraku da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački državljani u Republici Irak kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Ammanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Republiku Irak na broj telefona: +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Republici Irak mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Ammanu ili centar komunikacija u MVP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo