Srijeda, 12 svibnja, 2021

Na bh. sajtovima online upute za izradu bombe!

Nemojte propustiti

Na pojedinim bh. blogovima i forumima moguće je pronaći uputstvo za izradu bombi, plastičnog eksploziva i Molotovljevih koktela, a sudeći po broju posjeta spornih stranica, za “receptima” vlada prava pomama.

molotovljev-koktelTako smo na jednom od ovih blogova, na kojem se precizno pojašnjava način izrade eksplozivne naprave, uočili da ima čak 743 pregleda.

“Druže, ima da ih sve poderemo”, napisao je ispod uputstva jedan od posjetilaca bloga.

Na drugom blogu, opet, moguće je pronaći uputstvo za izradu, kako piše, najboljeg plastičnog eksploziva. Jedan od komentara postavljen je prije dvadesetak dana i i te kako je zabrinjavajući, jer u njemu stoji pitanje – gdje mogu da se kupe sastojci.

Ipak, na forumima su se javili i građani koji su “osuli drvlje i kamenje” po autorima uputstava za izradu bombi.

upustvo2
Foto: Screenshot

“Pitam se ko to ovdje vrbuje i obučava teroriste u najavi”, napisao je zaprepašteni forumaš.

Poput njega, zabrinuti su i stručnjaci za bezbjednost, koji pozivaju bh. policijske agencije da pročešljaju sporne blogove i forume, te otkriju ko stoji iza ovih uputstava, kao i ko ih pregleda.

Podsjećaju stručnjaci da je niz bombaških napada u svijetu izveden upravo eksplozivom ručne izrade i naglašavaju da zbog toga moramo da otvorimo oči pred opasnošću.

“MUP bi trebalo da pozove građane da pomognu u prevenciji, ali i da tajno prati one koji bi takve natpise mogli da zloupotrijebe. Bolje da nam se nikada ne dogodi napad, odnosno da se bavimo preventivnim radom”, ocjenjuje Nenad Stevandić, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS.

Sa druge strane, iz policijskih agencija tvrde da sve konce drže u svojim rukama.

upustvo1

“Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) shodno obavezama iz Strategije za prevenciju terorizma preduzima neophodne aktivnosti na sprečavanju bilo kakvih nezakonitih aktivnosti u toj oblasti”, uvjerava Kristina Jozić, policijski službenik SIPA.

Poput nje, i Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, tvrdi da prate ovakve sadržaje na internetu.

“MUP RS poziva sve one koji imaju saznanja da određena lica provode aktivnosti u smislu ‘skidanja’ sadržaja ove vrste ili prikupljaju ilegalno naoružanje i slično, da to prijave policiji”, ističe Šoja.

Izvor: Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo