Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Na crvenim potjernicama Interpola 101 državljanin BiH

Nemojte propustiti

Ukupno pet žena nalazi se na crvenim potjernicama, uključujući i Slobodanku Tošić (34), bivšu bh. mis fotogeničnosti i “Playboyevu” zečicu, koja je pobjegla nakon što je pravosnažno osuđena na dvije i po godine zbog učešća u kriminalnoj grupi Darka Eleza i saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale.

Nekoliko novih imena iz BiH našlo se u proteklih nekoliko mjeseci na crvenim potjernicama Interpola, na čijem sajtu su dostupni podaci, odnosno fotografije ukupno 101 državljanina BiH.

Na spisku su i bh. građani za kojim godinama tragaju pravosudne i policijske agencije u BiH, ali i inostranstvu, pišu Nezavisne novine.

Odnedavno im se pridružila i Sandra Kahrić (38), rođena u Gradišci, koju, između ostalog, terete za krađu, prevaru i druga krivična djela. Nedavno se, podsjetimo, oglasio njen suprug koji tvrdi da je Sandrin identitet ukraden, te dodao da njegova porodica ima velike probleme zbog potjernice koja je izdata.

Po zahtjevu pravosudnih organa BiH, odskoro je crvena Interpolova potjernica raspisana i za Adisom Velićem (28) iz Velike Kladuše. Za njim se, po dostupnim informacijama, traga zbog izdržavanje kazna zatvora od deset mjeseci zbog teškog krivičnog djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

Prije nekoliko mjeseci Interpol je objavio i crvenu potjernicu za državljaninom BiH Petrom Dabićem (48), rođenim u Prijedoru, a koji se potražuje zbog iskorištavanja djece za pornografiju.

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je u oktobru prošle godine crvenu potjernicu za Mirkom Vrućinićem (43), optuženim za zločin protiv čovječnosti u Sanskom Mostu 1992. godine. Suđenje mu je trajalo pet godina, a prije okončanja postupka trebalo je da još odbrana iznese završnu riječ.

Na ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi odbrane, Vrućinićev branilac Branko Gudalo je kazao da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju.

“Došao je u moju kancelariju i rekao mi: ‘Prenesi sudu da ja odoh u Srbiju, jer ja nisam imao pošteno suđenje'”, prenio je Gudalo šta mu je Vrućinić kazao.

Interpol je prošlog ljeta raspisao crvenu potjernicu i za Sašom Golubom (43), kojeg sumnjiče za ubistvo Nedžiba Spahića Džibe u Sarajevu. Spahić je upucan u restoranu u naselju Grbavica.

Neki od onih koji su na potjernicama u dugogodišnjem su bjekstvu, uključujući i Dušana Pantelića (39) zvanog Đavo. On je, kako su “Nezavisne novine” ranije pisale, zbog ubistva pravosnažno osuđen na 11 godina robije, a kada je 2009. stekao pravo na pogodnosti, privremeno je izašao iz zatvora, ali se nije vratio.

Traga se i za državljaninom BiH Alijom Keserovićem (26), kojeg povezuju s terorizom i Islamskom državom. Keserović se prije nekoliko godina pojavio u propagandnom filmu Islamske države pod naslovom “Struktura hilafeta” u kojem se ta teroristička organizacija hvali brojnim “vojnim uspjesima”.

Ukupno pet žena nalazi se na crvenim potjernicama, uključujući i Slobodanku Tošić (34), bivšu bh. mis fotogeničnosti i “Playboyevu” zečicu, koja je pobjegla nakon što je pravosnažno osuđena na dvije i po godine zbog učešća u kriminalnoj grupi Darka Eleza i saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hana Hadžiavdagić pozirala potpuno gola: “OpetNajljepša kao od majke rođena”

Fotografija je na Instagramu već prikupila više od stotinu komentara Hana Hadžiavdagić, bh. influenserica sa adresom u Zagrebu, trenutno ljetuje...

Možda vas zanima i ovo