Subota, 4 veljače, 2023

Na Dan grada: Sarajevske ruže ponovo pocrvenile

Nemojte propustiti

Na Dan grada Sarajeva, danas su na ulicama bh. prijestolnice, gdje su granate ostavile ožiljke u obliku ruža, ponovno obilježena ova mjesta bojenjem u crveno i stavljanjem crvene Sarajesvke ruže

sarajevske-ruze

Sarajevske ruže, simboli stradanja bh. prijestolnice, nastale tokom ratnih razaranja tog grada prilikom ekpslozija granata koje su na ulicama ostavljale tragove u obliku ruže, inicijativom građana ponovo su danas, povodom obilježavanja Dana grada Sarajevaa, obojene u crvenu boju, javio je novinar agencije Anadolija.

Aldijana Okerić, ispred Inicijative mladih za ljudska prava izjavila je danas da ovo što “oni tradicionalno rade već treću godinu zaredom je označavanje sarajevskih krvavih ruža kao sjećanje na opsadu i sve ono što je počelo te 6. aprila.1992. godine”.

„Ovo što sada radimo je sastavljanje poruka gradu Sarajevu i pričamo sa našim sugrađanima i zamolimo ih da ostave neku poruku bilo u kontekstu rođendana grada Sarajevu, bilo u kontekstu opsade koju sam malo prije spomenula“, pojasnila je Okerić.

Prema njenim riječima, građani Sarajeva učestvuju u današnjoj akciji i većinom ostavljaju pozitivne poruke.

„Trudimo se da njegujemo tu kulturu sjećanja i ono na šta smo stavljali fokus je obilježavanje krvavih ruža, te je ovo sada neka popratna aktivnost“, dodala je Okerić.

Neke od poruka su: „Svi putevi vode u Sarajevo“, „Mi smo tu da se Sarajevo oporavi“, „Sarajevo ljubavi moja“, „Mir je dostojanstvo“.

Jasminka Šipka je izjavila danas da je među pročitanim porukama vidjela i poruku: „Sarajevo budi što si nekad bilo“, pojašnjavajući kako je Sarajevo, ustvari isto.

Na Dan grada Sarajeva, danas su na ulicama bh. prijestolnice, gdje su granate ostavile ožiljke u obliku ruža, ponovno obilježena ova mjesta bojenjem u crveno i stavljanjem crvene Sarajesvke ruže.

Sarajevske ruže simboliziraju “rane” Sarajeva, nanesene ovom gradu tokom opsade u trajanju od 44 mjeseca.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo