Utorak, 11 svibnja, 2021

Na Darivi postavljena spomen-ploča u čast velikom bh. sportisti Adnanu Ćatiću

Nemojte propustiti

Danas je na Darivi otkrivena spomen-ploča Adnanu Ćatiću, velikom bh. sportisti, penjaču koji je stradao prošle godine pokušavajući se spustiti čamcem niz nabujalu Miljacku.

dariva-spomen-plocaPorodica, prijatelji i brojni građani Sarajeva prisustvovali su danas otkrivanju spomen-ploče, koja se nalazi 20-ak metara od mosta na Darivi, na mjestu koje je odabrala Adnanova porodica, jer je on dane provodio upravo na tom mjestu, “osvajajući” stijene te pokazujući da se upornost i vjera u sebe uvijek isplate.

Delegacija Općine Stari Grad, porodica, prijatelji i građani, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali su počast rahmetli Ćatiću.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče pokrenulo je Općinsko vijeće Stari Grad na sjednici održanoj u maju prošle godine, a načelnik Ibrahim Hadžibajrić ju je odmah prihvatio, te je odlučeno da ploča bude otkrivena na godišnjicu smrti.

“Rahmetli Adnan je prije svega bio Bosanac i Hercegovac, patriot ove države. Bio je dijete ovoga grada”, kazao je Hadžibajrić.

Hadžibajrić je evocirajući uspomene, rekao da je Adnan Ćatić bio i izuzetan vjernik i da je držao do svojih prijatelja, te da je bio jedna širina od djeteta, čovjeka, momka. Gledao je da svakome pomogne i, kako je kazao, nije žalio sebe, niti je štedio sebe kada je u pitanju pomaganje drugima.

“Kao majka ponosna sam na svog Adnana, kao pozitivnog dječaka, kao dobrog čovjeka i uspješnog sportistu. Adnan je zaista bio veliki čovjek”, kazala je Zuhra Ćatić.

Adnan Ćatić je bio zaljubljenik u sportsko penjanje i prvi Bosanac koji je ikada učestvovao na svjetskom prvenstvu u brzinskom penjanju, kada je od 460 učesnika zauzeo 29. mjesto. Dao je veliki doprinos razvoju ovog sporta u Bosni i Hercegovini.

Adnan se sportskim penjanjem počeo baviti 1999. godine, a 2006. godine se šest puta našao na pobjedničkom postolju i to na takmičenjima u Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ćatić je bio član Gorske službe spašavanja, radio je kao instruktor u sarajevskoj školi alpinizma, bio predsjednik kluba ekstremnih sportova Red Point, instruktor sportskog penjanja, te organizator takmičenja u penjanju i pustolovnim utrkama.

Općina Stari Grad je i pokrovitelj Memorijalnog takmičenja Adnan Ćatić Chata u sportskom penjanju koje se u organizaciji Udruženja “Avantur”, održava na stijeni Babin zub.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić poručio Alisi Mutap: Sad spavaj u tenama ili u japankama, pošto će ti šnjure uzeti na vratima

Memić tvrdi da ga cijela ova priča oko njene tužbe izuzetno ljuti, u situaciji kada se godinama bori da...

Možda vas zanima i ovo