Utorak, 18 siječnja, 2022

Na defileu za neustavni dan RS-a 2.800 ljudi

Autor:N.N.

Nemojte propustiti

Na snazi će biti posebne mjere bezbjednosti. Biće zabranjeni prevoz eksplozivnih materija te podizanje dronova, ali i održavanje vatrometa bez odobrenja MUPa.

U toku su posljednje pripreme za obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske, povodom kojeg će aktivnosti biti organizovane tri dana, a u najatraktivnijem dijelu, svečanom defileu, koji će biti organizovan u Banjaluci u nedjelju u podne, učestvovaće 2.800 ljudi, potvrđeno je za “Nezavisne novine”.

Uz oko 2.000 pripadnika civilnog sektora, Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića ponosno će prošetati i više od 800 policajaca, koji će pokazati dio svoje opreme, uključujući i despote, a učestvovaće i konjica.

Centralnom banjalučkom ulicom, od zgrade Narodnog pozorišta RS do Trga Krajine, proći će i brojni sportski klubovi, veterani, boračka, te ostala udruženja od posebnog značaja, a očekuje se da će sve to posmatrati na hiljade građana.

Na snazi će biti posebne mjere bezbjednosti. Biće zabranjeni prevoz eksplozivnih materija te podizanje dronova, ali i održavanje vatrometa bez odobrenja MUPa.

“Apelujemo na sve koji će dolaziti da pored sebe imaju identifikacioni dokument, da ne nose velike torbe, ruksake i slično”, rekla je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUPa Srpske, te potvrdila da će generalna proba biti upriličena dan ranije i veliki broj građana će moći da dođe da vidi i taj dio.

Dakle, program će trajati u subotu, nedjelju i ponedjeljak u više gradova Srpske i Brčko distriktu, pa će tako prvog dana vikenda, s početkom u 18 časova, biti održana svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik” Banjaluka.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednice ovog entiteta, za subotu, u 10 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske RS, a planirane su aktivnosti i u drugim gradovima. Recimo, u Modriči delegacija Srpske položiće vijenac na spomenobilježje bivšeg predsjednika Srpske Milana Jelića.

U Banjaluci, 8. januara, u 12 časova, delegacija Kabineta predsjednice Republike položiće cvijeće na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka.

Istog dana, u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Za 18 časova planirana je svečana akademija povodom Dana Republike u Sportskoj dvorani “Borik”.

U nedjelju, 9. januara, patrijarh Porfirije boraviće u Banjaluci, gdje će služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja s početkom u devet časova.

U podne će, dakle, biti upriličen svečani defile u Banjaluci, a u 19 časova veliki vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUPa Republike Srpske na platou ispred Palate Republike. Dan kasnije, odnosno u ponedjeljak, s početkom u 11.30, predviđeno je obilježavanje Dana Republike u Brčko distriktu.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, potvrdio je da na proslavu dana Republike Srpske 9. januara dolaze predstavnici Rusije, Kine, Srbije, te istakao da će ove godine biti još više gostiju i prijatelja koji su privrženi pravu da RS bude ono što jeste.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo