Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Na djevojci koja je umrla prije 2.400 godina pronađena ‘Kleopatrina ogrlica’

Preporučeno

Prelijepa ženska ogrlica iz doba antike pronađena je u srcu Sibira.

kleopatrinaIako je dobila naziv ‘Kleopatrina ogrlica’, pronađeni komad nakita zapravo datira iz doba Aleksandra Velikog, odnosno starija je od vremena u kojem je živjela Kleopatra, posljednja vladarica starog Egipta.

Iako je otkrivena još 2004. godine ta ogrlica nikad nije bila na izložbi, niti su se fotografije tog nakita pojavile u javnosti. Priložene fotografije pokazuju tu ogrlicu na mjestu pronalaska i u svoj njenoj ljepoti oko ženskog vrata.

Upravo se čita:  Svečano otvoren bankomat, čak se zapjevalo

Ogrlica je napravljena od laminiranog stakla u boji i neprocjenjive je vrijednosti. Pronađena je oko vrata žene, za koju su arheolozi utvrdili kako je je umrla u dobi od 25 godina i koja je pronađena u antičkom grobu u planinama Altai u Sibiru, prenosi Siberian Times.

Djevojka oko čijeg je vrata pronađena ta ogrlica , prema procjeni arheologa, umrla je prije otprilike 2.400 godina i bila je u rodu s poznatom tetoviranom ‘princezom Ukok’, čije su tetovaže ostale očuvane u permafrostu i koje su okupirale pažnju svjetskih arheologa.

Upravo se čita:  Motociklista skupo platio što je prkosio svim zabranama, ali i logikama: "Eno ga, pade!"

Ogrlicu čini 17 kuglica promjera dva do dva i pol centimetra i predstavlja jedinstveni primjerak u svijetu. Ruski arheolozi ističu kako ogrlica baca novo svijetlo na nivo razvijenosti civilizacije u Sibiru, u skitsko doba.

Napravljena je takozvanom tehnikom ‘Millefori’, kojom se izrađuju stakleni štapovi u šarenim uzorcima, koji su vidljivi samo na mjestima na kojima se staklo prereže, odnosno na kojima je štap prerezan. Napravljeni štap tada se grije u peći i razvlači se dok ne postane tanak, s tim da se uzorci u staklu i dalje zadržavaju. Jednom kad se ohladi, reže se na dijelove iz kojih se bruse kuglice za ogrlicu.

Upravo se čita:  Biste li za ovo platili 10 eura? U Njemačkoj mu je to cijena: ‘Imam u selu šleper ovoga, nisam znao da sam milioner‘

Ruski arheolozi još uvijek rade na studiji te ogrlice, a čim ona bude objavljena u javnosti, ubrzo će se pojaviti u javnosti i sama ogrlica. Arheolozi tvrde kako je to moguće kroz narednih nekoliko godina.

(Dnevnik.hr)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prihodi od indirektnih poreza prvi put prelaze 10 milijardi KM

Prihodi od indirektnih poreza (PDV, akcize i carine) u Bosni i Hercegovini ove godine će prvi put premašiti “magičnu”...

Možda vas zanima i ovo