Utorak, 22 lipnja, 2021

Na Floridi otkriveni ostaci 2.000 godina starog indijanskog sela

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Otkriće ostataka 2.000 godina starog indijanskog sela u centru Miamia napravilo je ozbiljan problem multimilijunskom građevinskom projektu koji je preživio krizu nekretninama i financijski krah grada.

Arheolozi su naselje Tekvesta indijanaca prvi put otkrili 2005. kada su građevinci radili na parkingu. Od tada, pronađeno je osam krugova rupa u krečnjaku gdje su nekada stajale kolibe.

”Mi sada samo naslućujemo nešto što bi mogao biti najraniji plan grada u istočnom dijelu Sjeverne Amerike”, rekao je arheolog Robert Kar koga je građevinska grupa MDM unajmila da nadgleda nalazište.

Drevno nalazište nalazi se u srcu najnovijeg centra građevinske industrije Miamia i okruženo je luksuznim tornjevima za stanovanje poput Icona ili Epica. Preko puta je luksuzni Marriott hotel gdje odsjedaju sportaši, kao i kvart s ekskluzivnim restoranima u koje odlaze poznate ličnosti.

Sličan krug rupa, nazvan Miami krug, otkriven je u blizini 1998. i vjeruje se da je to bilo ceremonijalno mjesto okupljanja Tekvesta plemena. Nalazište, je sada gradski park.

Prapovijest se otkriva detalj, po detalj. Na mjestu gdje su otkriveni krugovi planirana je gradnja kina, restorana i hotela s 34 kata. Cijeli projekat dio je većeg projekta u okviru koga su već završeni hotel Merion, poslovne zgrade Ves Farga i zgrada od 447 luksuznih apartmana koja gleda na Biscayne zaljev.

Proteklih devet godina, piše Reuters, arheolozi su pronašli na tisuće predmeta uključujući i ljudske kosti koji ukazuju da su Tekveste trgovale s drugim krajevima Sjeverne Amerike i Kariba, prenosi Blic.

”Španjolski istraživači pišu o kolibama, nevjernicima, divljacima. Veliko je iznenađenje pronaći sofisticiran narod koji je dugo vremena živio na jednoj lokaciji”, rekao je Kar.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo