Četvrtak, 25 veljače, 2021

Na fotografiji iz Katedrale nije Katarina Sefić već Ana Kajić

Nemojte propustiti

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Inzko se ponovo oglasio: Biće posljedica ako Narodna skupština RS-a ne oduzme odlikovanja ratnim zločincima! Zakon o genocidu je spreman!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valenzin Inzko bio je sinoć gost na Face TV-u kod Senada Hadžifejzović. Inzko...

Pooštrene mjere: Na snagu stupila nova naredba u KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je novu naredbu koja se...

Samo u BiH: Miljenica Mirka Šarovića dobila političku, a zadržala državnu funkciju

Aćimović je inače snaha SDS-ovog Svetozara Aćimovića, i bliska je saradnica predsjednika SDS-a Mirka Šarovića. Gordana Aćimović, miljenica Mirka Šarovića,...

Priča o fotografiji starije žene s ponoćne mise u Katedrali “Srca Isusova” u Sarajevu, za koju je porodica iz Milana tvrdila da je to davno nestala Katarina Sefić, izazvala je veliku pažnju u našoj zemlji, ali i regionu. Ipak, ispostavilo se da osoba na fotografiji objavljenoj na portalu “Dnevnog avaza” nije Katarina. Ekipa našeg lista jučer je pronašla misterioznu ženu s fotografije te saznala da se, ustvari, radi o Sarajki Ani Kajić.

(Foto: Dnevni avaz)
(Foto: Dnevni avaz)

Tetovirano ime

Baka Ana nemalo je bila iznenađena kad su je poznanici obavijestili da je traži porodica iz Italije. Kako nam je kazala, prvo je pomislila na izvjesnu Cvijetu Vidović, koju je kao siroče odgojila i koja je prije rata otišla upravo u Milano i otad joj se nije javila.

– Moram priznati da sam se na trenutak obradovala, jer sam pomislila da mi se Cvijeta napokon javila. Mnogo sam siročadi izvela na pravi put. Žao mi je što su izgubili svoju baku, ali to nisam ja. Nadam se da uskoro hoće – kazala je Ana, pokazavši nam svoje ime tetovirano još kada je imala samo sedam godina.

tetovaza-kajicAnina kćerka Kata rekla nam je da je razlog zbog kojeg njena majka bude stalno u blizini časnih sestara za vrijeme mise taj što ne čuje dobro te joj dozvole da sjedne u prve redove.

– Tužna je ovo priča, a bilo bi zaista lijepo da se dogodilo božićno čudo, pa da svi zajedno uživaju u prazničnoj idili – rekla je Kata.

Tužni i razočarani

Nakon što smo saznali da se radi o pogrešnoj baki, javili smo i porodici Sefić u Milanu. Iako razočarani i tužni, oni i dalje tvrde da je njihova Katarina u Sarajevu.

– Prije dvije godine moja majka Jasminka došla je u bh. prijestonicu i pokucala na vrata Apostolske nuncijature, jer smo bili uvjereni da se baka tu nalazi. Mamu su prvo ljubazno primili, a kada se ona počela raspitivati o baki i pokazivati njene slike, jedna od časnih sestara je pognula glavu, kao da nešto krije, te kazala da ne znaju ništa o Katarini. Međutim, sigurni smo da znaju više nego što nam govore – rekla nam je Maja Sefić, Katarinina unuka.

Ana Kajić rođena je 30. jula 1928. u Zavidovićima. Nakon što je ostala siroče, brigu o njoj preuzima njena tetka i dovodi je u Sarajevu, gdje i danas živi.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Samohrana majka uložila 60.000 eura u izgled: Neki idu na odmore, ja na zahvate

Njena misija da se promijeni plastičnim operacijama započela je jer je bila nesigurna u svoj izgled tokom tinejdžerskih dana. Trejsi...

Možda vas zanima i ovo