Subota, 22 siječnja, 2022

Na fotografiji iz Katedrale nije Katarina Sefić već Ana Kajić

Nemojte propustiti

Priča o fotografiji starije žene s ponoćne mise u Katedrali “Srca Isusova” u Sarajevu, za koju je porodica iz Milana tvrdila da je to davno nestala Katarina Sefić, izazvala je veliku pažnju u našoj zemlji, ali i regionu. Ipak, ispostavilo se da osoba na fotografiji objavljenoj na portalu “Dnevnog avaza” nije Katarina. Ekipa našeg lista jučer je pronašla misterioznu ženu s fotografije te saznala da se, ustvari, radi o Sarajki Ani Kajić.

(Foto: Dnevni avaz)
(Foto: Dnevni avaz)

Tetovirano ime

Baka Ana nemalo je bila iznenađena kad su je poznanici obavijestili da je traži porodica iz Italije. Kako nam je kazala, prvo je pomislila na izvjesnu Cvijetu Vidović, koju je kao siroče odgojila i koja je prije rata otišla upravo u Milano i otad joj se nije javila.

– Moram priznati da sam se na trenutak obradovala, jer sam pomislila da mi se Cvijeta napokon javila. Mnogo sam siročadi izvela na pravi put. Žao mi je što su izgubili svoju baku, ali to nisam ja. Nadam se da uskoro hoće – kazala je Ana, pokazavši nam svoje ime tetovirano još kada je imala samo sedam godina.

tetovaza-kajicAnina kćerka Kata rekla nam je da je razlog zbog kojeg njena majka bude stalno u blizini časnih sestara za vrijeme mise taj što ne čuje dobro te joj dozvole da sjedne u prve redove.

– Tužna je ovo priča, a bilo bi zaista lijepo da se dogodilo božićno čudo, pa da svi zajedno uživaju u prazničnoj idili – rekla je Kata.

Tužni i razočarani

Nakon što smo saznali da se radi o pogrešnoj baki, javili smo i porodici Sefić u Milanu. Iako razočarani i tužni, oni i dalje tvrde da je njihova Katarina u Sarajevu.

– Prije dvije godine moja majka Jasminka došla je u bh. prijestonicu i pokucala na vrata Apostolske nuncijature, jer smo bili uvjereni da se baka tu nalazi. Mamu su prvo ljubazno primili, a kada se ona počela raspitivati o baki i pokazivati njene slike, jedna od časnih sestara je pognula glavu, kao da nešto krije, te kazala da ne znaju ništa o Katarini. Međutim, sigurni smo da znaju više nego što nam govore – rekla nam je Maja Sefić, Katarinina unuka.

Ana Kajić rođena je 30. jula 1928. u Zavidovićima. Nakon što je ostala siroče, brigu o njoj preuzima njena tetka i dovodi je u Sarajevu, gdje i danas živi.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo