Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Na granici BiH s Hrvatskom pooštrene kontrole: Saznajte šta vas čeka ako krenete na put!

Nemojte propustiti

Mnogi građani Bosne i Hercegovine koji su putovali u Hrvatsku u posljednja dva mjeseca neugodno su iznenađeni pooštrenim kontrolama Hrvatske granične policije, koja doslovno “do gola” pregleda putnike i vozila, piše danas Dnevni avaz

hrvatska-granica-0126Pri tome, kako su potvrdili sagovornici ovog lista, provjeravaju i posjeduju li putnici recepte za lijekove koje nose sa sobom.

Kako saznaje Dnevni avaz, pooštrene kontrole predstavljaju pripreme Hrvatske za 1. juli kada će ova zemlja zvanično postati članica Evropske unije. Cilj je da u Šengenski prostor uđe već do kraja 2015. godine te je Vlada Hrvatske najavila višemilionska ulaganja za jačanje kontrola hrvatskih granica prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori, s obzirom na to da ona postaje tzv. vanjska granica EU.

Upravo u toj činjenici, očito, leži i problem za bh. građane, jer u Zakonu o nadzoru državne granice Hrvatske, kako je pojašnjeno, jasno stoji da se „osnovna granična kontrola” obavlja nad osobama koje su državljani država članica evropskog ekonomskog prostora, a nad svim ostalim osobama, uključujući i građane BiH, obavlja se tzv. temeljita kontrola.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo