Srijeda, 18 svibnja, 2022

Na granici EU je nepregledna kolona kamiona, neki su “zaglavljeni” i više od 30 sati

Nemojte propustiti

Snimci dronom koje je dostavila novinska agencija Reuters pokazuju duge redove kako se bližio krajnji rok koji je isticao u ponoć.

Na granici Poljske i Bjelorusije stvorila se ogromna kolona teretnih kamiona dok ruski i bjeloruski vozači pokušavaju napustiti EU prije isteka roka koji je postavila EU nakon kojeg za njih nastupaju sankcije, prenosi Reuters.

Uoči isticanja roka u subotu, kolona kamiona je bila duga 80 kilometara, a neki su ostali zaglavljeni tu i preko 33 sata.

Evropska komisija je zabranila kamionima iz Rusije i Bjelorusije, osim onih koji prevoze lijekove, poštu ili naftne derivate, ulazak ili boravak u zemljama EU.

Taj potez dio je paketa sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Foto: Twitter

Snimci dronom koje je dostavila novinska agencija Reuters pokazuju duge redove kako se bližio krajnji rok koji je isticao u ponoć.

– Još ima mnogo kilometara koje moram preći tako da je ovo sve nerealno – izjavio je jedan bjeloruski vozač o svojim šansama da na vrijeme pređe granicu.

A satima nakon isteka roka, vrijeme čekanja je skraćeno na 12 sati, kaže BBC-jev Adam Easton u Varšavi, dok je broj kamiona na dva granična prelaza bio između 230-400 vozila.

Međutim, nejasno je šta će se dogoditi sa hiljadama drugih kamiona iz dvije zemlje za koje se procjenjuje da se trenutno nalaze na teritoriji EU.

Jedna od mogućnosti je da će ih zaplijeniti vlasti država članica.

Poljski zvaničnik koji predstavlja transportnu grupaciju izrazio je zabrinutost da bi takav potez mogao dovesti do sličnih mjera protiv poljskih kamiona koji voze preko Rusije i Bjelorusije nazad kući.

EU, kao i druge zapadne zemlje, uvele su snažne ekonomske sankcije Rusiji i njenom glavnom savezniku Bjelorusiji.

Dvije zemlje su uzvratile svojim mjerama.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vedrana Rudan oplela po voditeljici: ‘Ti imaš 42 godine, što ti trebaju djeca?’

- Ja sam nekako ispunjena u svakom drugom smislu, a od svoje 25. godine imam fizičku potrebu za trudnoćom...

Možda vas zanima i ovo