Utorak, 30 svibnja, 2023

Na granici EU je nepregledna kolona kamiona, neki su “zaglavljeni” i više od 30 sati

Nemojte propustiti

Snimci dronom koje je dostavila novinska agencija Reuters pokazuju duge redove kako se bližio krajnji rok koji je isticao u ponoć.

Na granici Poljske i Bjelorusije stvorila se ogromna kolona teretnih kamiona dok ruski i bjeloruski vozači pokušavaju napustiti EU prije isteka roka koji je postavila EU nakon kojeg za njih nastupaju sankcije, prenosi Reuters.

Uoči isticanja roka u subotu, kolona kamiona je bila duga 80 kilometara, a neki su ostali zaglavljeni tu i preko 33 sata.

Upravo se čita:  Sladić ima novu prognozu: Toplotni valovi će trajati od 10 do 15 dana

Evropska komisija je zabranila kamionima iz Rusije i Bjelorusije, osim onih koji prevoze lijekove, poštu ili naftne derivate, ulazak ili boravak u zemljama EU.

Taj potez dio je paketa sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Foto: Twitter

Snimci dronom koje je dostavila novinska agencija Reuters pokazuju duge redove kako se bližio krajnji rok koji je isticao u ponoć.

– Još ima mnogo kilometara koje moram preći tako da je ovo sve nerealno – izjavio je jedan bjeloruski vozač o svojim šansama da na vrijeme pređe granicu.

Upravo se čita:  Krišto sa Kiriličem: BiH podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine

A satima nakon isteka roka, vrijeme čekanja je skraćeno na 12 sati, kaže BBC-jev Adam Easton u Varšavi, dok je broj kamiona na dva granična prelaza bio između 230-400 vozila.

Međutim, nejasno je šta će se dogoditi sa hiljadama drugih kamiona iz dvije zemlje za koje se procjenjuje da se trenutno nalaze na teritoriji EU.

Upravo se čita:  Vlada RS-a šalje pomoć stanovništvu Unsko-sanskog kantona koje je pogođeno poplavama

Jedna od mogućnosti je da će ih zaplijeniti vlasti država članica.

Poljski zvaničnik koji predstavlja transportnu grupaciju izrazio je zabrinutost da bi takav potez mogao dovesti do sličnih mjera protiv poljskih kamiona koji voze preko Rusije i Bjelorusije nazad kući.

EU, kao i druge zapadne zemlje, uvele su snažne ekonomske sankcije Rusiji i njenom glavnom savezniku Bjelorusiji.

Dvije zemlje su uzvratile svojim mjerama.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo