Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Na Igmanskom maršu antifašisti, borci i mladi iz BiH i susjedstva

Nemojte propustiti

Igmanski marš
Igmanski marš

Uz zvuke partizanskih pjesama, zastave bivše Jugoslavije, slike Josipa Broza Tita i transparente s porukom “Druže Tito mi ti se kunemo” te zastave SUBNOR-a i državne zastave BiH, učesnici pješačkog marša na planinu Igman krenuli su u 11 sati iz pravca Brezovače u Hadžićima ka Velikom polju gdje će danas biti obilježena 72. godišnjica Igmanskog marša, jedne od prijelomnih operacija partizanske vojske u toku narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

U koloni na čijem čelu je vođa marša Enver Maslak su učesnici iz raznih krajeva BiH i susjednih zemalja, pripadnici svih generacija, od najmlađih, tinejdžera, omladinaca, do najstarijih antifašista.

– Iz godine u godinu se povećava broj učesnika, a posebno smo ponosni na veliki odziv mladih ljudi i dolazak antifašista, boraca, izviđača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore – kazao je Feni predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo.

Prije dolaska na Brezovaču položen je vijenac na spomen-ploču u Plandištu, općina Ilidža, a tom prilikom se obratio i načelnik ove općine Senaid Memić koji je učesnicima pješačkog marša zaželio uspješan pohod.

Autobusima iz Hadžića učesnici marša su stigli do planinarskog doma na Brezovači, gdje je formirana marševska kolona koja je krenula prema Velikom polju na Igmanu.

Prije toga su na spomenik na Brezovači položeni vijenci i cvijeće te je minutom šutnje i učenjem Fatihe odata počast borcima-partizanima poginulim u Drugom svjetskom ratu koji su pokopani na tom mjestu.

Vijence i cvijeće su položile delegacije boračkih udruženja iz Beograda, Užica, Bajine bašte, Makarske, zatim delegacije iz Slovenije, delegacija SUBNOR-a Kantona Sarajevo, a položen je i vijenac Vlade Kantona Sarajevo. Vijenac je položio i dogradonačelnik Grada Sarajeva Ranko Čović, kao i delegacije antifašista Tuzle, Zenice te s područja Ilidže.

Penzionisani general Armije RBiH Mustafa Polutak održao je historijski sat, govoreći o značaju Igmanskog marša i antifašističke tradicije.

Preko Mrazišta učesnici današnjeg Igmanskog marša stići će na Veliko polje gdje će u 13 sati početi centralna manifestacija, kada će se učesnicima obratiti ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Među sudionicima današnjeg Igmanskog marša su planinari, izviđači, učenici, penzioneri i preživjeli borci NOR-a i predstavnici udruženja antifašista iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Obilježavanje Igmanskog marša organizira Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo u suradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo