Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Na ispitima zabranjeno nositi grudnjake

Nemojte propustiti

Obrazovne vlasti u Kini smislile su novu taktiku za borbu protiv prepisivanja tokom ispita – zabranjeno je u učionicama nositi grudnjake.

grudnjakPred ispite pod nazivom “gaokao” u školama u provinciji Đilin zabranjen je unos bilo kakvog metalnog ili odjevnog predmeta koji bi mogao aktivirati detektore postavljene u prostorijama za ispitivanje.

Prema navodima lokalnih medija, mjera je pokušaj sprečavanja sve drskijih i sofisticiranijih uređaja koji učenici koriste prilikom polaganja ispita.

“Ove godine u Đilinu će biti najstroža provjera na ulazu u učionice u istoriji”, navodi kineska novinska agencija Sinhua.

U pismu poslatom roditeljima učenika navedeni su detalji o novim mjerama.

“Po ulasku učenika i osoblja na mjesto ispitivanja, njihovu odjeću, torbe, cipele, kape i ostale stvari pregledaće profesionalci i biće im odobren ulazak samo ako se ne oglasi alarm. Zbog toga, svaki predmet koji sadrži metal može aktivirati detektore i zbog toga su zabranjeni za kandidate”, navodi se u pismu.

Sinhua navodi da su zabranjeni grudnjaci sa metalnim zakačkama, dok učenici sa metalnim plombama ili implantatima moraju da imaju potvrdu od ljekara.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo