Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Na istoku Kosova ubijen bračni par srpske nacionalnosti

Nemojte propustiti

Na istoku Kosova, u selu Talinoć, ubijeni su muž i žena srpske nacionalnosti. Još uvijek nije poznat identitet osobe ili osoba koje su počinile ubistvo.

Foto: AnadolijaPrema zasad dostupnim podacima, bračni par je 1999. napustio selo te su se nakon nekoliko godina vratili. Pedesetogodišnji Milovan i Ljiljana Jeftić ubijeni su u svojoj kući iz vatrenog odružja.

Kosovaska policija saopćila je da je pokrenuta istraga u vezi sa ovim slučajem i da traga za počiniocima. Policija je pokrenula potragu širokih razmjera, a za saobraćaj je zatvorila i cestu Priština-Kosovo.

Isitičući duboku žalost zbog ubistva bračnog para, predsjednica Kosova Atifete Yahyaga i premijer Kosova Hašim Tachi oštro su osudili ovaj čin zatraživši da počinioci budu uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde.

U saopćenju stoji da se ovaj slučaj smatra napadom na stvaranje kosovske države, te da je povratak na ognjište osnovno pravo svakog čovjeka.

Srbijanski ministar za pitanja Kosova Oliver Ivanović istakao je da je ovaj incident pokazatelj da kosovske institucije nisu u dovoljnoj mjeri obezbijedile sigurnost za Srbe na Kosovu i napomenuo da je potrebno da to shvati međunarodna zajednica.

Nakon ubistva u selu Talinoc, 17 Srba odlučilo je napustiti to selo.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo