Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Na ivici gladi više od 400.000 penzionera

Nemojte propustiti

Penzioneri u BiH u sve su težom položaju, zbog čega gube strpljenje i poručuju da ih više od 400.000, nakon što plate komunalne troškove, nemaju čime da kupe hranu, zbog čega ne isključuju mogućnost izlaska na ulice.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U FBiH je, naime, prema procjenama udruženja, na ivici gladi oko 235.000, a u RS ih je ekstremno siromašnih oko 70 odsto, odnosno oko 168.000.

Nakon što je najstarija populacija u FBiH najavila mogućnost da će 24. septembra izaći na ulice, iste mjere razmatraju i njihove kolege u RS.

“U RS je stanje gore nego u FBiH, jer je naša prosječna penzija za blizu 50 maraka niža nego u drugom entitetu. Njihove penzije su povećavane od 2008. jednom, a naše su, u odnosu na tu godinu, smanjene za oko šest maraka”, tvrdi Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

On je potvrdio da su još u maju najavili mogućnost izlaska na ulice, te da su za naredni period zakazali sjednicu, kojom će da upozore Vladu RS. Rakulj dodaje da očekuju i sastanak s predstavnicima Vlade, nakon čega će se znati hoće li izaći na proteste.

“To je odluka naroda, penzionera, koji svaki dan vrše pritisak da se izađe na ulice”, rekao je Rakulj.

On ističe da je u RS 70 odsto ekstremno siromašnih penzionera, koji kada plate komunalije ne mogu da kupe hljeb i mlijeko.

“Mi smo imali odranije dogovor da će penzije u 2009. godini biti povećane za šest odsto, što nikad nije realizovano. Insistiramo da se to realizuje ove godine”, poručio je Rakulj.

Na ulice će, sasvim je moguće, penzioneri iz FBiH, ako im primanja ne budu povećana, a njihovi lideri tvrde da ih gladuje oko 235.000.

“Za posljednjih pet godina povećanje penzija iznosilo je pet odsto, a troškovi života porasli su za 100 procenata. Veliki je broj gladnih! Među penzionerima koji primaju 310 maraka smrtnost je jako povećana”, poručuje Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Prema njegovim riječima, mnogo opštinskih udruženja u FBiH podržava proteste najavljene za 24. septembar ako penzije ne budu povećane.

“Tražimo povećanje penzija za deset odsto, što bi bar donekle ublažilo ovo katastrofalno stanje u kojem se nalaze penzioneri u FBiH”, kazao je Omerefendić.

Ali, sa druge strane, u nadležnim fondovima poručuju da njihovi korisnici zasad ne mogu da očekuju povećanje penzija.

“Prema našem finansijskom planu i trenutnom prilivu sredstava, povećanje penzija nije planirano u narednim mjesecima. Svakako, ukoliko bi došlo do eventualnog poboljšanja ekonomske situacije i ukoliko bi bila osigurana sredstva, moguće je i povećanje penzije”, podvlači Amel Lizde, šef Kancelarije za odnose s javnošću u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Slično je rekao i Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, koji kaže da s ovakvim ekonomskim stanjem nije moguće povećati penzije.

Inače, prosječna penzija za jun u RS iznosi 314,52 KM, što je 39,5 odsto prosječne plate. Najniža penzija u FBiH iznosi 310,73 KM, a najviša je “teška” čak 2.071,50 KM.

(Nezavisne novine)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo