Subota, 12 lipnja, 2021

Na jedan kilogram rezanog duhana dodatna akciza od 10 KM!

Nemojte propustiti

Članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UO UIO) utvrdili su privremene koeficijente za period juli-septembar 2013. po kojim sa jedinstvenog računa za Federaciju BiH ide 63,93 posto, Republici Srpskoj 32,52, a Brčko Distriktu 3,55 posto.

Ilustracija
Ilustracija

Predsjedavajući UO UIO BiH Nikola Špirić potvrdio je na pres-konferenciji u Banja Luci da je utvrđen i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, vezano za duhan i duhanske prerađevine, jer su analize UNOBiH pokazivale da postoji „utaja“ plaćanja PDV-a na rezani duhan i cigarete.

„Donijeli smo odluku da ubiremo akcizu trošarinu za rezani duhan od 10 KM, na jedan kilogram, odnosno na cigarete i cigarilose od 50 KM, na 1.000 komada“ kazao je Špirić.

Pretpostavka UO UIO BiH je da se tu krije „značajan iznos sredstava za budžete u BiH, odnosno da će UIO smanjiti reviziju poreza i osigurati veće prihode za institucije vlasti BiH”.

Špirić je iznio i podatak da je UIO prvih šest mjeseci završio sa porastom bruto, ali i neto prihoda, s tim da je povećan iznos povrata PDV-a za oko 60 miliona, na što su i upozoravali iz UIO BiH.

Poređenja radi, ukupni prihodi za šest mjeseci 2012. iznosili su dvije milijarde i 751,7 miliona, a u istom periodu ove godine prikupljeni su bruto prihodi od dvije milijarde i 825,2 miliona KM, dok su neto prihodi iznosili dvije milijarde i 336 milijuna KM.

„Procjenjujemo da ćemo godinu završiti s neto rastom prihoda od indirektnih poreza koji neće biti manji nego 2012. godine„ rekao je Špirić.

Nakon što su ove odluke usvojili u nastavku ranije prekinute sjednice UO UIO BiH, održana je i nova sjednica na kojoj je dogovorena privremena raspodjela prihoda od putarine, tako što će 21 milion dijeliti na način da FBiH pripada 59 posto, RS-u 39 i Distriktu Brčko dva posto tih sredstava.

Obavezna rezerva ostaje 10 posto.

Izvor: Fena

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo