Srijeda, 8 prosinca, 2021

Na jugu Australije požari sve veći, jedna osoba poginula

Nemojte propustiti

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Deseci šumskih požara su bijesnili u petak na jugu Australije, a uzrokovali su smrt jedne osobe, dok bi se meteorološki uvjeti trebali pogoršati u toku dana i brojni stanovnici su pozvani da napuste svoja mjesta

Jedno tijelo je pronađeno u kući, u planinskoj regiji Grampians, na zapadu države Victorija, čiji je glavni grad Melburn registrirao izuzetno visoke temperature, čak i za australsko ljeto.

– Požari su sigurno uzrokovali smrt ove osobe – saopćila je policija Victorije i upozorila na pogoršanje meteoroloških uvjeta u toku dana.

Požar na sjeveru planina Grampians, planinski lanac zapadno od Melburna, uništio je oko 21.000 hektara zemljišta i natjerao na evakuaciju stotinjak stanovnika i turista, posebno u turističkom mjestu Halls Gap, koji graniči s Nacionalnim parkom.

– Oni su počeli da odlaze jučer (u četvrtak) navečer kada su ugledali crveni sjaj na vrhu brda – ispričao je australskom Associated Pressu Rohan McDonald, vlasnik kampa Halls Gap Lakeside Turističkog Parka.

– Svuda ima dima, veliki oblak dima koji daje dojam da je eksplodirala atomska bomba na vrhu planine – dodao je on.

Ovi požari su izuzetno jaki i pomjeraju se u toku poslijepodneva – rekao je novinarima Craig Lapsley, šef vatrogasne službe Victorije.

Službe su također upozorile na pogoršanje meteoroloških uvjeta, uz promjenu pravca vjetrova, koji mogu još više raspiriti vatru, a deseci su zabilježeni u regiji.

– Halls Gap zaista rizikuje da bude u opasnosti jer će se se pravac vjetrova promijeniti nešto kasnije u toku poslijepodneva – rakao je Euan Ferguson, zvaničnik vatrogasaca.

Četrdeset i četiri Celzijusova stepena su bila u petak u Melburnu, gdje su teniski mečevi na vanjskim terenima prekinuti prethodnog dana na Australian Openu.

U Adelaidi, glavnom gradu južne države Australije, termometar bi trebao preći 42 stepena, što je peti uzastopni dan da su temperature iznad 40 stepeni.

australija-pozar2

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo