Subota, 16 listopada, 2021

Na nabavku ‘Končar’ i ‘talgo’ vozova bačeno 150 miliona KM, a nikad neće ni ‘kročiti’ na prugu

Nemojte propustiti

Propast željezničkog saobraćaja u BiH ponajviše se može fakturirati upravljačima “Željeznica FBiH” koji su proteklih godina bacili skoro 150 miliona maraka na kupovinu modernog voza “končar” i nagibnih “talgo” vozova

Končar voz (Foto: Arhiv)
Končar voz (Foto: Arhiv)

S dotrajalim bh. prugama, na kojima najviša prosječna brzina dostiže oko 60 kilometara na sat, BiH se odlučila za nabavku modernih vozova koji mogu ići čak do 240, odnosno 160 kilometara na sat i predviđeni su za saobraćanje na modernim prugama. Obje multimilionske investicije o trošku građana pokazale su se kao potpuni promašaj, što je za “Dnevni avaz” potvrdio i Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

– Apsolutno je bila nepotrebna i besmislena kupovina, kako “talgo” vozova tako i “končar” voza. No, suština cijele ove priče jeste da svi ti skupocjeni vozovi još nisu ni isplaćeni. “Končar” ćemo uskoro vratiti, ali šta da radimo s “talgo” vozovima, koji su koštali više od 130 miliona maraka? Da nam ih vlada Španije da besplatno i odrekne se ostatka duga, mi od njih nemamo nikakve koristi – kaže Bijedić.

Predstavnici “Željeznica FBiH” i hrvatske kompanije “Končar” potpisali su 2008. godine ugovor o kupovini niskopodnog elektromotornog voza “končar”, čija je cijena iznosila 5,3 miliona eura.

Vlada FBiH nedavno je dogovorila njegov povrat, ali sada će njegova cijena umjesto 10 miliona KM biti svega dva miliona kada se obračuna cijena amortizacije. Prvi “talgo” vozovi su u BiH došli 2010. godine i od tada se nalaze “parkirani” u hangarima i na prugama ŽFBiH, gdje sakupljaju prašinu.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo