Srijeda, 5 svibnja, 2021

Na ova ćete pitanja morati odgovoriti na popisu: U koje svrhe koristite stan, kakvo vam je bračno stanje…

Nemojte propustiti

Agencija za statistiku BiH uradila je nove prijedloge popisnice i upitnika za domaćinstva i stanove za oktobarski popis stanovništva, te bi oni trebali biti razmatrani na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministra BiH.

popis_stanovnistva_1294578327Izrada novih prijedloga uslijedila je nakon što je Vijeće ministara nedavno donijelo odluku da će se na popisnici naći entitetsko državljanstvo i da će pitanja o etničkom izjašnjavanju, vjeri i maternjem jeziku biti poluotvorenog tipa.

Osim toga, definitivno je potvrđeno i da će popis u BiH biti održan od 1. do 15. oktobra ove godine.

Kako je vidljivo iz novog prijedloga popisnice, osim o državljanstvu BiH, građani će se moći izjasniti i o državljanstvu Federacije BiH ili Republike Srpske.

Međutim, ostavljena je i mogućnost da se o entitetskom državljanstvu i ne izjašnjavaju.
Kod etničkog/nacionalnog izjašnjavanja predviđeno je da popisivač stavi znak X ispred mogućih opcija Bošnjak/Bošnjakinja, Hrvat/Hrvatica, Srbin/Srpkinja, “ne izjašnjava se”, a ostavljene su i prazne kockice za upisivanje ostalih odgovora.

Osim ovih pitanja, građani će morati odgovarati i na mnoštvo drugih nad kojima će se zasigurno dobro zamisliti, pogotovo iz upitnika za domaćinstva.

Godina gradnje

Tako će, naprimjer, trebati odgovoriti u koje svrhe koriste stan – za spavanje, odmor i rekreaciju, za korištenje u vrijeme sezonskih radova u poljoprivredi… Kako bi dali tačne odgovore, građani bi prije popisa trebali premjeriti i kuhinju, jer će jedno od pitanja biti i kolika je kvadratura te prostorije.
Također, na popisu će se tražiti i odgovor o tome koji način im je riješeno pitanje otpadnih voda, odnosno kako se izlijeva kanalizacija iz stana, od čega je napravljen krov zgrade ili kuće, koje godine su zgrada ili kuća napravljene…

Brakovi bez papira

Statističare zanima i bračno stanje građana BiH te će Bosanci i Hercegovci, između ostalih, u popisnici odgovarati i na pitanje da li žive u neformalnoj zajednici.

Ko može biti popisivač: Za posao bitan i „opći dojam“

Obaveze popisivača bit će obilazak terena pred popis, popisivanje „od vrata do vrata“ i drugi poslovi po nalogu instruktora i popisne komisije.
Uvjeti koje kandidat za popisivača treba ispunjavati:
– da je državljanin BiH;
– da ima najmanje 18 godina na dan kada aplicira;
– da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak;
– da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje;
– da je, ako je moguće, stanovnik mjesta u kojem će obavljati poslove;
– da ima čitak rukopis;
– da bude raspoloživ tokom radnog dana, uvečer i vikendom;
– da posjeduje psihofizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada.

Rok za objavu javnog poziva: 27. juni

Vrijeme prikupljanja prijava kandidata: od 27. juna do 18. jula

Kriteriji za bodovanje i broj bodova su sljedeći:

– završena škola
– status (nezaposleni, studenti…)
– čitljivost rukopisa
– opći dojam o kandidatu (članovi lokalne popisne komisije su obavezni da prilikom prijema prijave ocijene opći dojam kandidata).

Rok za objavu konačne liste izabranih kandidata 25. avgust

Period angažmana popisivača je od 26. septembra do 15. oktobra, a radit će i vikendom. Popisivači moraju biti na raspolaganju lokalnoj popisnoj komisiji i dvije sedmice nakon terenskog rada.

Posao za hiljade osoba

Prema trenutnoj procjeni i planu aktivnosti, osim zaposlenika statističkih institucija u BiH, na popisu stanovništva će raditi još:
21.000 popisivača
2.800 instruktora na terenu
750 članova općinskih popisnih komisija
250 – 300 vanjskih saradnika na pripremi i obradi materijala

Pitanja i odgovori

Zašto se provode popisi?
– Popis je najopsežniji izvor podataka o stanovništvu, kućanstvima, obiteljima i stanovima. Ti su podaci nužni za provedbu raznih privrednih i socijalnih razvojnih politika te naučnih istraživanja.

Jesu li građani obavezni učestvovati u popisu 2013.?

– Da, učestvovanje u popisu 2013. obavezno je, što je naznačeno i u Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013.

Jesu li lični podaci prikupljeni popisom službena tajna?

-Jedno od osnovnih načela službene statistike podrazumijeva zaštitu i povjerljivost individualnih podataka. Popisivači i sva druga lica koja obavljaju poslove u vezi s popisom dužni su da čuvaju trajno kao službenu tajnu sve podatke prikupljene od pojedinaca koji se odnose na njihove lične, porodične i imovinske prilike.

Šta ako se osoba ne zatekne kod kuće u vrijeme popisa?

– Ako popisivač u vrijeme popisivanja ne zatekne u stanu lica obuhvaćena popisom, ostavit će licu pismeno obavještenje o dužnosti da dostavi podatke nadležnoj popisnoj komisiji.

Podatke o Bosni čuvaju u Turskoj

Najstariji popis stanovništva Bosne i Hercegovine datira još sa samog početka sedamnaestog stoljeća, a proveden je u vrijeme turske vladavine balkanskim zemljama. Ovi popisi – defteri su rađeni po sandžacima, tadašnjim upravnim jedinicama. Defteri koji se odnose na BiH nalaze se u Državnom arhivu Republike Turske, sortirani su i arhivirani u različitim serijama dokumenata, a većina njih je kodirana kao Tapu defteri.

Rezultati popisa iz 1991.

4.377.033 stanovnika.
– muslimani – Bošnjaci 43,47 %
– Srbi 31,21 %
– Hrvati 17,38 %
– broj domaćinstava: 1.207.098
46 miliona KM procjena je troškova ovogodišnjeg popisa u BiH

Ko će raditi na popisu?

243 državnih i entitetskih instruktora
30 članova kantonalnih popisnih komisija
625 članova popisnih komisija lokalne samouprave
2.464 općinskih instruktora
18.879 popisivača (bit će obučeno dodatnih 20 posto popisivača koji će biti angažirani u slučaju odustajanja)

Zarada radnika
Popisivači: Za popunjen obrazac 1.75 – 1.95 KM, u zavisnosti od područja u kojem rade (ruralno ili urbano)

Instruktori: Zavisno od broja popisivača općinski instruktori će imati naknadu za svoj rad koji će u ukupnom iznosu biti približno isti kao i naknada popisivača

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo