Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Na ove brojeve možete prijaviti švercere – posebno one koji prodaju duhan

Nemojte propustiti

Prošlogodišnja akcija Uprave “Stop švercu” rezultirala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima.

Uprava za indirektno oporezivanje započela je javnu kampanju “Stop švercu”, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duvanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

U ovogodišnjoj kampanji “Stop švercu” građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdjese nelegalno prodaju cigarete i duvan, kako bi dežurni ovlašteni službenici UIO mogli u realnom vremenu izvršiti provjeru na terenu.

Upravo se čita:  Anel Bećirspahić, suprug preminule porodilje ogorčen: “Tužilac po 2. put donio odluku o neprovođenju istrage”

Prošlogodišnja akcija Uprave “Stop švercu” rezultirala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima.

Podsjećamo, od 2009. godine, od kada je Bosna i Hercegovina krenula u proces usklađivanja oporezivanja akcizom duvana i duvanskih proizvoda, broj izdanih akciznih markica konstantno je bio u padu svih prethodnih godina. Međutim, 2021. godine, kada je UIO provela prvu javnu kampanju “Stop švercu” koja je imala za cilj suzbijanje crnog tržišta duhana u BiH, desilo se da je broj izdanih akciznih markica UIO za duvan i duvanske prerađevine zabilježio rast.

Upravo se čita:  Hamdija je proveo radni vijek pomažući bolesnima, sad je njemu potrebna pomoć

Naime, 2021. godine UIO je ukupno izdala 208 miliona komada akciznih markica, dok je npr. 2020. godine ukupno izdano 185 miliona komada. Važno je da se rast broja izdanih akciznih markica nastavio i u 2022. godini. Podaci pokazuju da je u četiri mjeseca 2022. godine ukupno izdano 74,5 miliona komada akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakovanja duvana za motanje i pušenje, dok je u istom periodu 2021. godine izdano 56,6 milion komada, što predstavlja porast za 31,6 posto.

Upravo se čita:  Na listama pijani vozači: Berberović koji je usmrtio mladu doktoricu bio je kandidat na izborima

“Ovo su definitivno podaci koji govore u prilog činjenici da se u posljednje dvije godine smanjuje procenat tzv. crnog tržišta duvana u BiH”, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Navode da su samo u prošloj, 2021, godini oduzeli cigareta i duvana koji su se nezakonito prodavali u BiH u vrijednosti 5,3 miliona KM, dok je u četiri mjeseca 2022. godine oduzeto cigareta i duhana bez akciznih markica UIO u vrijednosti većoj od pola miliona KM.

Pročitajte još

Izdvajamo

Putujete uskoro: Evo šta sve možete prenijeti preko granice a da ne budete kažnjeni

Kazne za prekršaje ovih ograničenja mogu biti drakonske pa je dobro pripremiti se na vrijeme i podsjetiti se navedenih...

Možda vas zanima i ovo