Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Na Palama sve spremno za “svečani doček” haškog osuđenika Momčila Krajišnika

Nemojte propustiti

Na Palama je “sve spremno” za “svečani doček” haškog osuđenika Momčila Krajišnika, koji će nakon odslužene dvije trećine kazne zatvora zbog ratnih zločina večeras doputovati u rodni grad.

On će iz britanskog zatvora doputovati u Beograd, pa helikopterom Vlade RS-a iz Beograda na Pale u 19 sati, a ne u 17, kako je prethodno bilo najavljeno.

Tu informaciju je proslijedio Općinski odbor SDS-a Pale, koji je i organizator “svečanog dočeka” Krajišnika na gradskom šetalištu.

Taj “svečani doček” bit će direktno emitiran i na televiziji RS-a

Naime, na interenet stranici javnog servisa RS-a najavljeno je da od 17.30 sati u programu Televizije RS-a počinje „specijalna emisija posvećena dolasku Momčila Krajišnika u RS, uz direktan prijenos dolaska Krajišnika u Beograd i Banju Luku, kao i na Pale”.

Prema riječima načelnika Općine Pale i predsjednika Općinskog odbora SDS-a Miodraga Kovačevića, na dočeku će Krajišnika prvi pozdraviti predsjednik SDS-a Mladen Bosić, a očekuje se dolazak i velikog broja građana.

Krajišnikova porodica je potvrdila da je Vlada RS-a ponudila svoj avion kojim bi on iz Londona doputovao u BiH, ali je zbog tehničkih problema odlučeno da doputuje redovnim letom.

Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine. Prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora, a Žalbeno vijeće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Nekadašnji predsjednik Skupštine RS-a i srpski član Predsjedništva BiH osuđen je zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron odobrio je da Krajišnik bude pušten na slobodu navodeći da je pokazao spremnost na rehabilitaciju.

-Krajišnik prihvata presudu Tribunala i svoju odgovornost za nasilno preseljenje nesrpskog stanovništva s područja RS-a. Također, iskazao je želju da pomogne pomirenju među narodima u BiH- navodi se u odluci predsjednika Haškog tribunala.

docek-krajsnik

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo