Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Na pola puta između Banjaluke i Sarajeva: Najviši zvaničnici BiH se druže uz vino i pjesmu

Nemojte propustiti

Na rječici Ugar, nadomak Kneževa/Skender Vakufa, na neformalnom druženju, već po tradiciji, okupili su se najviši zvaničnici BiH. Druženje je održano, simbolično, na pola puta između Banjaluke i Sarajeva, na međuentitetskoj liniji spajanja u prirodnom ambijentu okruženom šumama i netaknutom prirodom.

Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Prisutni su bili domaći političari, strane diplomate, ugledni građani BiH, ali i mještani Kneževa, koje je privukla zanimljiva lista gostiju u blizini njihovog grada. Mještani se, kako su nam ispričali, nadaju da bi ova već tradicionalna manifestacija mogla pomoći i razvoju turizma, s obzirom na to da ovaj događaj uvijek privuče veliku pažnju.

Iako je temperatura od oko 26 stepeni bila malo viša nego što je to uobičajeno za ove planinske krajeve, ipak je puno prijatnija od banjalučkih 38, koliko smo ostavili iza sebe.

Od domaćih gostiju, između ostalih, bili su Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH, Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra spoljnih poslova BiH, Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, Aleksandar Džombić, bivši predsjednik Vlade RS, bivši i sadašnji ministri u Vladi RS i brojni drugi gosti i prijatelji.

Među stranim gostima su bili Patrik Mun, ambasador SAD, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije, Donatus Kok, ambasador Austrije, Flečer Barton, šef Misije OSCE u BiH, Andre Šaler, ambasador Švajcarske, zatim Bugarske, Rumunije, Španije, Hrvatske i drugih zemalja.

politicari-druzenje2Prisutnih bi bilo još i više da nije bilo neodložnih obaveza pa, naprimjer, Milorad Dodik, predsjednik RS, nije mogao doći jer je bio na službenom putu u Rusiji. Ipak, uprkos izostanku nekoliko dragih gostiju, na Ugru je bilo barem sedamdeset odsto političke i diplomatske elite u BiH.

Za visoke goste bio je obezbijeđen veliki sto uz rijeku, dok su ostali građani bili počašćeni u posebno pripremljenom šatoru sa stolovima i hranom.

Za istim stolom našli su se predstavnici različitih političkih partija u BiH, ali i članovi sadašnje i bivše Vlade RS. Zajedno su sjedili i ambasadori dvije najmoćnije svjetske zemlje – SAD i Rusije, a društvo im je pravio Radojičić.

Iako su na jednom mjestu bili funkcioneri sa svih nivoa vlasti u BiH, najmanje se razgovaralo o politici, mada aktuelne teme nije bilo moguće izbjeći. Koliko smo uspjeli oslušnuti, od političkih tema pričalo se o odluci “Sejdić i Finci”, evropskom putu BiH, ulasku Hrvatske u EU i posljedicama po BiH, ekonomskoj krizi i međunarodnom položaju BiH…

Ipak, druženje je puno više proteklo uz čašicu vina, starogradsku muziku, pjesmu i neformalne razgovore.
Prijatna i ugodna atmosfera sa Ugra u petak možda da dodatni impuls da narednih dana bude pronađen barem dio rješenja za probleme koji tište građane BiH.

(Nezavisne novine)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo