Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Na popisu stanovništva neka domaćinstva prijavljuju i do 30 članova?

Nemojte propustiti

Tokom popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini prijavljene su neke nepravilnosti kao što je situacija da su poneka domaćinstva prijavljivala 20 do 30 članova, kazala je na današnjoj pres-konferenciji savjetnica za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine Mirsada Adembegović.

Ona nije mogla kazati gdje su zabilježeni ovakvi slučajevi te koliko ih je, ni to da li bi ovakvi slučajevi mogli ugroziti rezultate popisa, ali je uime statističkih institucija pozvala građane da daju tačne i potpune podatke tokom popisa.

Dodala je da postoje još situacije kada pojedini popisivači ne žele da vrše popis u nekim mjestima, te da je bilo i žalbi građana na ponašanje popisivača tokom rada na terenu, ali naglašava da sve ove situacije uspješno rješavaju općinske popisne komisije ili entitetski statistički zavodi.

Kada je u pitanju tajnost podataka, Adembegović kaže da ukoliko dođe do javne objave nekih podataka dobivenih tokom popisa, Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi imaju mehanizme da u svakom trenutku mogu utvrditi osobu koja je te podatke dala te i preuzeti adekvatne mjere propisane zakonskim aktima.

Ponovo je postavljeno pitanje o utvrđivanju lokacije koja će biti korištena za skladištenje i obradu podataka nakon popisa, a Adembegović bez iznošenja pojedinosti kaže da je procedura odabira u toku podsjećajući da je Zakonom o popisu definirano da će ta lokacija biti u Istočnom Sarajevu.

Ilustracija
Ilustracija

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo