Subota, 1 listopada, 2022

Na poziv Pahora: Džaferović, Komšić i Dodik na sastanku lidera Brdo-Brioni

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Slovenski predsjednik Borut Pahor u nedavnom intervjuu za Patriju je kazao da je Slovenija veoma svjesna krhkosti dejtonskog mira, jer situaciju prati izbliza.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić učestvovat će na sastanku lidera Brdo – Brioni procesa na Brdu kod Kranja u Sloveniji 12. septembra 2022. godine na poziv predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora.

Programom je planirana zajednička fotografija lidera Brdo – Brioni procesa prije početka plenarne sjednice, u 11.00 sati. Po završetku aktivnosti predviđena je konferencija za novinare s početkom u 12.40 sati.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u nedavnom intervjuu za Patriju je kazao da je Slovenija veoma svjesna krhkosti dejtonskog mira, jer situaciju prati izbliza.

“Naša zadaća je i to da upozoravamo naše partnere u EU na značaj proširenja EU. To je jedna od namjena inicijative Brdo–Brijuni, čiji lideri će se 12. 9. sastati se u Sloveniji. Lideri te inicijative su prije šest godina prvi put jasno i jednoglasno upozorili da je proširenje prvorazredno geopolitičko pitanje. EU je time što je dodijelila status kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji potvrdila da razmišlja strateški.

Ali u slučaju Zapadnog Balkana do sada nije bila sposobna tako razmišljati. I EU ima svoje probleme, unutrašnje i vanjske. Trudim se da Europska unija Zapadni Balkan vidi kao priliku, a ne kao problem. Slovenija će u tom pogledu dati sve od sebe”, kazao je Pahor.

Prilikom nedavnog boravka u Srbiji Pahor je govorio i mogućnosti da je BiH do kraja godine dodijeli status kandidata.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo