Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Na Pravnom fakultetu Tuzla održan seminar “Katalaksija”

Nemojte propustiti

Jučer je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli održan trosatni seminar pod nazivom “Katalaksija – Ekonomija u jednoj lekciji”. Seminar je održan u organizaciji Asocijacije studenata Pravnog fakulteta u Tuzli, uz podršku udruženja “Multi”, Centra za poslovnu afirmaciju (CPA) i neformalnih organizacija “Alternativna revolucija” i “Studenti za Prosperitet”.

katalaksija2Seminaru je prisustvovalo 50 učesnika, a zbog opširnosti tematike i zainteresovanosti publike trajao je punih tri sata. Nakon uvodnog dijela seminara, učesnici su imali priliku slušati predavanja Admira Čavalića, autora dokumentarnog filma „Ekonomija“ i Ede Omerčevića, direktora Centra za poslovnu afirmaciju Zenica. Predavač Admir Čavalić je održao predavanje na temu osnova ekonomije, u okviru kojeg su predstavljeni osnovni ekonomski pojmovi, te historijski razvoj ekonomske misli. Predstavljeni su ekonomski problemi današnjice sa osvrtom na situaciju u Bosni i Hercegovini. Naknadno je prezentovan interaktivni modul pod nazivom “Slobodna ekonomija ?” čiji je cilj razbiti mit o tome da živimo u slobodnom, neoliberalnom kapitalizmu. Nakon toga predavanje je održao Edo Omerčević. Predavanje se odnosilo na novac i ulogu novca u savremenom društvu. Publika je pokazala izuzetno zanimanje za ovu temu jer se govorilo o problemima zaduženosti pojedinaca, ali i dužničkom ropstvu nacija. Naglašeno je da je formiranje monopola u kreiranju novca jedan od najvećih monetarnih problema današnjice. Učesnicima su predstavljeni drugi, alternativni modeli organizacija monetarnih sistema i procesa kreacije novca.

katalaksija copy

“Izuzetno smo zadovoljni odzivom naših studenata, te se nadamo da će nakon seminara možda razmisliti o aktivnijem pristupu ekonomskim problemima Bosne i Hercegovine.“ izjavio je Adnan Hamzić, jedan od organizatora seminara.

Najbolji učesnik je nagrađen sa knjigom “After The Welfare State”, dok su ostalim učenicima podijeljeni prigodni certifikati o učešću. Učesnici seminara su pokazali zadovoljstvo održanim seminarom, što je potvrdio evaluacijski upitnik čija je ukupna prosječna ocjena 9,5 od mogućih 10 poena.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo