Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Na prodaju autoputevi u Hrvatskoj

Nemojte propustiti

Autoputevi u Hrvatskoj bit će ponuđeni na koncesiju od 30 do 50 godina strateškom partneru, a procjena je da bi mogli biti prodati za 2,4 do 3,2 milijarde eura.

Autoput-Hrvatska527Vlada Hrvatske dala je saglasnost za model monetarizacije autoputeva, a strateški partner bi naplaćivao putarine i preuzeo obavezu da ih održava.

Ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić rekao je da od trajanje koncesije zavisi koliko novca će biti dobijeno, a procena je da bi autoputevi mogli biti prodati za 2,4 do 3,2 milijarde eura.

“Naredne godine na naplatu dolazi 6,6 milijardi kuna kredita(oko 900 miliona evra), a ako ne prodamo autoputeve, taj trošak će pasti na leđa građana”, rekao je Dončić i dodao da je dug za autoputeve četiri milijarde eura, prenosi HRT.

On je dodao da bi posao mogao da bude završen za devet do 12 mjeseci.

Dončić kaže da su poslovni savjetnici u pripremi modela monetizacije primili 47 odgovora raznih investicionih i penzionih fondova, građevinskih kompanija, pa čak i domaćih penzionih fondova, koji su zainteresovani za osnivanje konzorcijuma.

Prema njegovim riječima, hrvatska Vlada želi da i oni budu dio priče o monetizaciji.

Preliminarni razgovori sa potencijalnim ponuđačima trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine, poslije čega slijedi podnošenje neobavezujućih ponuda, pregovori, pa obavezujuće ponude.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo