Četvrtak, 25 travnja, 2024

Na sjednici Ustavnog suda razmatrat će se povrat 100.000 bh. državljanstava

Preporučeno

Denis Zvizdić je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu podnio 4. jula prošle godine.

Na dvodnevnoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH koja je zakazana za četvrtak, 19. januara, trebao bi se razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu BiH.

Cilj je, kako je pojasnio Denis Zvizdić, koji je u vrijeme podnošenja apelacije bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, omogućiti povrat državljanstva BiH za više od 100.000 osoba koji žive u državama koje sada dozvoljavaju dvojno državljanstvo, dok im zakon u BiH to onemogućava.

Upravo se čita:  Majka pronašla sina mrtvog: "Imao je povrede na glavi"

Zvizdić je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu podnio 4. jula prošle godine.

Na sjednici bi se trebao razmatrati i zahtjev Zvizdića za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o zastavi BiH, gdje ističe da je sporna sintagma “zajedničke institucije” u dijelu Zakona o zastavi BiH koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

Upravo se čita:  Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Prema dnevnom redu, Ustavni sud BiH će razmatrati i zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je Christian Schmidt nametnuo 2. oktobra prošle godine.

Schmidt je ove nametnute odluke opisao kao mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade FBiH i omogućiti blagovremenu implementaciju izbornih rezultata.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas