Utorak, 11 svibnja, 2021

Na suđenju u slučaju “Respiratori” pročitane poruke Novalića i saradnika: Za Solaka rekli da je glup i da se ništa ne pita

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Predstavljena je i Viber prepiska iz grupe čiji su članovi premijer Fadil Novalić, generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović iz kabineta premijera.

Na današnjem suđenju Fadilu Novaliću i drugima su izvođeni glavni dokazi iz optužnice u aferi “Respiratori”, a tužilac Mirza Hukeljić je predstavio email korespondencije optuženih, kao i telefonske prepiske te relevantne odluke Vlade FBiH.

On kaže da dokazi Tužilaštva BiH govore o tome da ne postoje razlozi za izuzimanje uobičajene procedure javne nabavke, što jeste urađeno prilikom kupovine kineskih respiratora.

Predstavljena je i Viber prepiska iz grupe čiji su članovi premijer Fadil Novalić, generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović iz kabineta premijera. Oni 24. marta govore o tome da je potrebno smijeniti aktuelni Federalni krizni štab civilne zaštite, što je i urađeno sutradan odlukom Vlade FBiH.

Njih troje su komentarisali Jelku Milićević i Fahrudina Solaka, a u toj prepisci Novalić kaže: “Imamo najbolji budžet u državi i dato je da njim upravlja Jelka”, aludirajući na to da je ona komandantica Štaba. Edita Kalajdžić zatim kaže: “Moramo smijeniti Krizni štab”.

Ona kasnije dodaje da će, ako bude potrebe, smijeniti i Solaka, nakon čega su njih troje komentarisali da je Solak “glup”. Novalić u jednom momentu govori: “On jadan i ne zna da ne odlučuje ništa”.

Ograničen kao balkon a vozi Tuarega

Nakon ove prepiske Krizni štab je smijenjen s reduciranim brojem članova i povećanim ovlastima Milićević i Solak.

Zatim je predstavljen telefonski listing Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, koji govori o tome da je prvi kontakt s vlasnikom “Srebrene maline” bio još 26. marta radi nabavke zaštitne opreme, a Tužilaštvo tvrdi i da je on imao povlašten položaj prilikom nabavke s obzirom na to da mu je dostavljen plan potreba koji je ranije sačinio Zavod za javno zdravstvo FBiH piše Klix.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić poručio Alisi Mutap: Sad spavaj u tenama ili u japankama, pošto će ti šnjure uzeti na vratima

Memić tvrdi da ga cijela ova priča oko njene tužbe izuzetno ljuti, u situaciji kada se godinama bori da...

Možda vas zanima i ovo