Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Na Sudu BiH počinje slučaj Dobrovoljačka

Autor:NAP

Nemojte propustiti

Uz optužnicu je predloženo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza.

Na Sudu BiH danas će biti održano ročište o izjašnjenju o krivici deset optuženih u slučaju Dobrovoljačka. Tužilaštvo BiH krajem aprila je podiglo optužnicu, a Sud BiH je potvrdio u maju. Sve prigovore optuženih je Sud BiH odbio, odnosno sudija Braco Stupar čime je optužnica i zvanično potvrđena.

Prvooptuženi je Ejup Ganić, a zatim Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Sud BiH potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na kolonu vojnika bivše JNA, koja je bila pod pratnjom UN-a.

Uprkos stavu Haškog suda o tome da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila legitimni vojni cilj Tužilaštvo je nastavilo istragu bez obzira na ranije slučajeve protiv Ganića i Jovana Divjaka koji su odbačeni.

Uz optužnicu je predloženo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza.

Optužnicu je pisao sadašnji glavni v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić, a dobar dio optužnice je na ekavici što ukazuje na preuzimanje dijelova od srbijanskih institucija.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo