Subota, 24 rujna, 2022

Na tržištu BiH može se naći više vrsta: Ako želite putovati ovi testovi su jedino relevantni

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Građani su najviše zbunjeni činjenicom da kućne antigen testove nude i ljekarne, međutim takve testove EU ne priznaje.

S nešto višim temperaturama i prognozama da bi se treći val pandemije trebao smanjivati, građani razmišljaju o putovanjima i organizaciji godišnjih odmora. Ako žele ući u Evropsku uniju, to ne mogu napraviti bez testa, potvrde o vakcinaciji ili pak potvrde da su preboljeli koronavirus.

Ovo su odgovori koje testove treba uraditi i gdje, te koji su relevantni za ulazak u druge zemlje.

Na tržištu Bosne i Hercegovine mogu se naći tri vrste testova: PCR, serološki i antigenski. PCR se najčešće koristi i prelazak granice s njim uglavnom protječe bez problema. Određene zemlje Evropske unije, uključujući susjednu Hrvatsku, donijele su odluku da se na njihov teritorij odnedavno može ući i sa negativnim brzim antigen testom, koji je sa cijenom između 30 i 50 km mnogo povoljniji od PCR testa, javlja BHRT.

Građani su najviše zbunjeni činjenicom da kućne antigen testove nude i ljekarne, međutim takve testove EU ne priznaje. Na stranici europske komisije navedeni su modeli i proizvođači certificiranih antigen testova pa je preporuka građanima da se u medicinskoj ustanovi raspitaju o kojem je testu riječ i provjere nalazi li se na listi.

Epidemiologinja Kristina Bevanda upozorava da u procesu antigenskog testiranja u Bosni i Hercegovini postoji i jedan problem.

Brzi antigen testovi rade se isključivo na komercijalnoj bazi i nisu uključeni u zdravstveno osiguranje. Rade se na privatnim poliklinimama ali i na nekim kliničkim centrima. Na pismenu potvrdu se čeka otprilike 2 sata. Ukoliko ostajete duže od 10 dana test ćete morati napraviti ponovno. Ukoliko je svrha putovanja u Hrvatsku turistička, uz PCR ili antigen test, odnosno potvrdu da ste prebolovali koronu ili priloženu potvrdu o dva kruga cijepljenja, ukoliko niste EU državljanin i dalje morate imati dokaz o rezervaciji ili vlasništvu nekretnine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novinar objavio snimke: Pogledajte kakve zahrđale puške dobijaju mobilizirani Rusi

“Novomobilizirani Rusi pokazuju zahrđale AK-e koje su dobili”, napisao je novinar Novinar magazina za istraživačko novinarstvo Bellingcat, Bugarin Christo Grozev,...

Možda vas zanima i ovo