Subota, 28 siječnja, 2023

Na udaru najmlađi: Ambulante širom BiH su krcate, zabrinjavajuće što je bolestan veliki broj djece

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Posebno su na udaru najmlađi. Na klinici za dječje bolesti UKC u Tuzli za samo deset dana pregledano je više od 700 mališana.

Respiratorne infekcije, ovih dana pune ambulante porodične medicine širom zemlje. Prema informacijama entitetskih zavoda za javno zdravstvo, početkom januara registrovani su i prvi slučajevi gripa, a vrhunac sezone gripe očekuje se krajem januara, javlja BHRT.

Od početka godine ljekari porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina imaju pune ruke posla.Ogroman broj pacijenata javlja se sa respiratornim infekcijama.

– Imamo preko 200 virusa koji su tu među nama i prosto je u ovakvim vremenskim prilikama neizbježno da ne protutnje i kroz našu okolinu.Pacijenti se obično javljaju sa simtpomima povišene temperature,sekretom iz nosa, bolom u grlu, kašalj, kaže dr Gordana Savin, specijalistica porodične medicine.

Slična je situacija i u ostatku zemlje. Posebno su na udaru najmlađi. Na klinici za dječje bolesti UKC u Tuzli za samo deset dana pregledano je više od 700 mališana.

– Trenutno na klinici imamo 72 djece i 65 majki pratilja i dojilja i to je u odnosu na prethodni period zaista izuzetno veliki broj hospitalizirane djece, ono što jeste alarmantno je da imamo jako veliki priliv bolesne djece iz primarne zdravstvene zaštite, poručuje dr Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Prema riječima ljekara, od početka godine registrovana su i dva tipa gripa.

– Imamo grip a i b, veliki broj slučajeva u toku dana uspjevaju da detektuju u nalazima i PCR laboratorijama. Ja mislim da je on u Bijeljini krenuo prije 15-ak dana već, imamo veći broj slučajeva pacijenata sa visokom temperaturom i kod nekih jednostranom pneumonijom, kaže infektologinja dr Aleksandra Radojčić.

Iz Ministarstva za javno zdravlje Federacije BiH vrhunac sezone gripa prognoziraju do kraja januara.

– Mi imamo prisutne sve viruse. To nije slučaj samo kod nas, vi imate već uveliko gužve i u Hrvatskoj i u Sloveniji i to je sigurno sa ovim vrhuncem krajem ovog mjeseca da će biti i kod nas sve punije ambulante, poručio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Paralelno sa sezonskim infekcijama, povećava se i broj covid pacijenata. U nekim zemljama Evropske unije pojavio se i novi korona podsoj “kraken”, za koji kažu da je najzarazniji od početka pandemije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo