Četvrtak, 21 listopada, 2021

Na Univerzitetu u Tuzli promoviran 31 doktor nauka

Nemojte propustiti

Na Univerzitetu u Tuzli danas je promoviran 31 doktor nauka koji su od zadnje promocije 13. decembra 2012. do 30. aprila 2013. godine odbranili doktorat

diplomaPromoviranim doktorima nauka obratio se rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, gdje je istaknuo da je bavljenje naukom zasnovano na doprinosu ljudskom znanju i napretku čovječanstva.

“Ovim želim staviti pred vas taj izazov. Zvanje koje danas primate na to vas obavezuje. Nastavite misiju širenja znanja i istraživanja, uključujući i druge, mlađe kolege, a to je vaš budući put i vaša obaveza”, izjavio je Halilović.

Rektor je podsjetio i na obavezu iz bolonjskog procesa da se doktorat nauka treba stjecati na doktorskim studijima, budući da je Evropska asocijacija univerziteta donijela Salzburške principe, koji predstavljaju jedinstvene kriterije za doktorske studije u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

“Ispunjenje Salzburških kriterija je ozbiljna zadaća za univerzitet, za zajednicu i buduće doktorante.Univerzitet u Tuzli je odlučio da se hrabro upusti u te procese, unatoč svim teškoćama”, dodao je rektor Enver Halilović, istakavši da su prethodnih godina uložili velike napore da bi pokrenuli studije trećeg ciklusa.

Halilović je izrazio zadovoljstvo što je danas iznio obavijest da su ove godine primili prve studente doktorskih studija na Univerzitetu u Tuzli.

Danas je promoviran 31 doktor nauka, od kojih je 16 doktora iz oblasti medicinskih nauka, 7 doktora iz oblasti društvenih nauka, četiri doktora iz tehničkih nauka i četiri doktora iz prirodnih nauka.

Na Univerzitetu u Tuzili je u prošloj godini doktoriralo 60 kandidata, a od osnivanja Univerziteta u Tuzli, od 1976. godine, ukupno je doktoriralo 589.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo