Četvrtak, 25 travnja, 2024

Na zahtjev Bećirovića: Ustavni sud BiH danas o Zakonu o nepokretnoj imovini RS

Preporučeno

Narodna skupština RS-a usvojila je 28. decembra prošle godine po hitnom postupku sporni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bit će razmatran danas na elektronskoj sjednici Ustavnog suda BiH.

Početak sjednice je zakazan za 09:00 sati.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

U obrazloženju zahtjeva Ustavnom sudu, navedeni su detaljni ustavnopravni razlozi i činjenice iz kojih bi Ustavni sud BiH trebao donijeti odluku kojom se utvrđuje neustavnost spornog Zakona, kao i utvrditi da entitet Republika Srpska nije nadležan da uređuje tu pravnu materiju, čime će se zaštititi nepokretna imovina Države Bosne i Hercegovine koja joj pripada kako prema Ustavu Bosne i Hercegovine tako i prema međunarodnom pravu.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a usvojila je 28. decembra prošle godine po hitnom postupku sporni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) jučer je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska koji je na snagu trebao stupiti danas. Iako se očekivalo da poništi zakon, Schmidt ga je suspendovao i odluku ostavio Ustavnom sudu BiH.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

Osim Bećirovića, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS-a sudu su uputilo je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zatim 11 jedanaest zastupnika iz Predstavničkog doma BiH te pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas