Subota, 1 travnja, 2023

Na zahtjev Bećirovića: Ustavni sud BiH danas o Zakonu o nepokretnoj imovini RS

Nemojte propustiti

Narodna skupština RS-a usvojila je 28. decembra prošle godine po hitnom postupku sporni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bit će razmatran danas na elektronskoj sjednici Ustavnog suda BiH.

Početak sjednice je zakazan za 09:00 sati.

U obrazloženju zahtjeva Ustavnom sudu, navedeni su detaljni ustavnopravni razlozi i činjenice iz kojih bi Ustavni sud BiH trebao donijeti odluku kojom se utvrđuje neustavnost spornog Zakona, kao i utvrditi da entitet Republika Srpska nije nadležan da uređuje tu pravnu materiju, čime će se zaštititi nepokretna imovina Države Bosne i Hercegovine koja joj pripada kako prema Ustavu Bosne i Hercegovine tako i prema međunarodnom pravu.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a usvojila je 28. decembra prošle godine po hitnom postupku sporni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) jučer je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska koji je na snagu trebao stupiti danas. Iako se očekivalo da poništi zakon, Schmidt ga je suspendovao i odluku ostavio Ustavnom sudu BiH.

Osim Bećirovića, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS-a sudu su uputilo je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zatim 11 jedanaest zastupnika iz Predstavničkog doma BiH te pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo