Srijeda, 20 listopada, 2021

Nacionalni interes u FBiH na čekanju

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Neizvjesno je kada bi Vijeće Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnog interesa moglo početi da radi, čak i ako u četvrtak Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdi imenovanje dvoje sudija, od kojih je jedan, iz reda srpskog naroda, neophodan da se upotpuni ovo vijeće.

Kako je objašnjeno u Ustavnom sudu FBiH, ova institucija, i nakon što dobije nove sudije, prvo treba da riješi ranije pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti imenovanja sudije Edina Muminovića u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa, za šta trenutno nema dovoljan broj sudija.

Naime, pet sudija je minimum potreban za donošenje odluke. Ustavni sud trenutno ima šest, od devet sudija, ali je sudija Mladen Srdić još na bolovanju, dok sudija Muminović ne može učestvovati u odlučivanju o sebi samom.

Na rad ovog vijeća, koje mora da ima sedam članova, čekaju odluke o smjeni Vlade FBiH, koju je prije godinu dana izglasao Parlament FBiH, te o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

“Ne može se reći kada će Vijeće početi da radi. Ako dvoje sudija Ustavnog suda bude imenovano u Domu naroda, slijedi procedura da i Predstavnički dom imenuje sudiju iz reda srpskog naroda za člana Vijeća za zaštitu vitalnog interesa. Ali, mora biti riješiti i postupak za ocjenu ustavnosti imenovanja sudije Muminovića za člana Vijeća”, kazala je u petak sutkinja Aleksandra Martinović, potpredsjednica Ustavnog suda FBiH.

Istakla je da je važno što prije dobiti dvoje sudija i člana Vijeća iz reda srpskog naroda, da bi mogli odlučivati i u smanjenom kapacitetu.

Za sudije je predsjednik FBiH Živko Budimir, uz saglasnost potpredsjednika Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića, predložio Mirjanu Čučković iz reda srpskog, te Vesnu Budimir iz reda hrvatskog naroda.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo