Petak, 15 listopada, 2021

Nade sve manje: 34 aviona i 40 brodova iz 10 zemalja traži nestali malezijski avion

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Američka mornarica uputila je i drugi vojni brod – razarač “Kidd”, u potragu za avionom Boing 777-200 malezijske zrakoplovne kompanije nestalim u subotu u Južnom Kineskom moru, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade. Istražitelji kažu da je sve manje vjerovatno da se radi o terorističkom napadu.

Potraga za nestalim malezijskim avionom ušla je danas u četvrti dan, dok među sigurnosnim zvaničnicima u Evropi, SAD-u i Aziji raste skepticizam da je letjelica bila meta terorističkog napada.

Sveobuhvatna potraga u koju je uključeno 40-tak brodova mornarica 10 zemalja, desetinu vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i 10 kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nisu uspjeli da uđu u trag Boingu 777-200ER koji je nestalo s radara oko sat vremena po polijetanju u subotu ujutro na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

-Nastavljamo da pomažemo malezijskoj vladi u potrazi i spasilačkoj operaciji u vezi s nestankom aviona – rekao je portparol Pentagona, pukovnik Steven Warren.

Ranije su SAD angažirale u operaciji potrage razarač “Pinckney” i vojni avion “Orion”.

Prema Warrenovim riječima, posada “Pinckneya” je istražila pronađene ostatke u zoni potrage i zaključila da one ne pripadaju nestalom avionu.

U operaciji su angažirana i dva helikoptera “Seahawk”, koji su opremljeni aparatima infracrvenog zračenja za potragu u noćnim uvjetima, prenio je AFP.

Predstavnik Pentagona je rekao da posade američkih razarača rade u bliskoj koordinaciji s vojnim brodovima Malezije, Kine i Singapura.

Veza s avionom izgubljena je dva sata poslije polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking i tada se nalazio nad Južnim Kineskim morem na udaljenosti od 120 morskih milja od grada Kota-Baru.

Prema preliminarnim podacima u njemu su bili 154 državljanina Kine, 38 Malezije, pet Indije, po sedam Indonezije i Australije, četiri iz SAD, tri iz Francuske, po dva iz Novog Zelanda, Kanade i Ukrajine, po jedan i Rusije i Holandije.

Američka vlada uputila je preko vikenda tim istražitelja i eksperata Federalnog istražnog biroa (FBI) i službe za saobraćajnu sigurnost da pomogne u istrazi.

Reuters izvještava, pozivajući se na izvore iz američke i evropskih vlada, da su istražioci u Maleziji sumnjičavi prema verziji da je letjelica bila meta napada, iako specijalne službe nisu odbacile takvu mogućnost.

Malezijske vlasti su ukazale da dokazi do sada nisu dovoljno snažni da bi se podržala verzija o napadu, i da je “očigledan pad” aviona mogao da bude uzrokovan mehaničkim ili problemima pilota.

-Nema dokaza koji nagovještava teroristički akt – rekao je evropski sigurnosni izvor, dodajući da, istovremeno, nema ni objašnjenja “šta se dogodilo ni gdje je avion”, navodi britanska agencija.

Kineski državni mediji javljaju da je Kina odobrila 10 satelita visoke rezolucije, koji su kontrolirani od Satelitskog kontrolnog centra Sian u sjevernoj Kini, da se koriste za navigaciju, praćenje vremenskih uvjeta, saobraćaja i drugih aspekata potrage aviona u kome su dvije trećine putnika bili Kinezi, piše Daily Narodnooslobodilačke armije Kine.

-Do sada, sa svim našim naporima, ima vrlo malo nade za bilo kakve dobre vijesti o avionu – rekao je čelnik vijetnamske ekipe za potragu i spasavanje Fam Kjuj Tieu, s čim se slaže istraga i obavještajni izvori koji navode da je sudbina aviona kompanije Malaysia Airlines na letu MH370 i dalje obavijena misterijom, prenosi agencija Reuters.

Pretraga je danas proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gdje je avion izgubio radio vezu i nestao sa ekrana radara.

Potraga za nestalim avionom sa 239 putnika i članova posade sprovodi se i na zapadnoj obali Malezije, sjeverozapadno sve do Andamanskog mora, zasnovano na teoriji da je avion možda neko vrijeme letio, pošto je odstupio od svoje putanje.

Dva muškarca koji su se, očigledno, ukrcala u avion s ukradenim pasošima i muškarac koji je kupio karte, ostali su jedini fokus istrage, navodi američka televizijska mreža CNN.

Do sada, istraga nije navela ko su ti ljudi niti zašto su bili na letu, mada američki FBI vodi svoju nezavisnu pretragu baze podataka pošto su juče preuzeli od Malezijaca.

CNN navodi riječi jednog američkog obavještajnog zvaničnika koje je primjetio da su okolnosti oko korištenja ukradenih pasoša slijede obrazac sličan trgovini ljudima i vjerovatno nemaju bilo kakve veze s nestankom aviona, prenosi Blic.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo