Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Nafta jeftinija nakon nepromijenjenog nivoa proizvodnje OPEC-a

Nemojte propustiti

Cijene sirove nafte u ponedjeljak su bile u padu, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zadržala nivo proizvodnje nafte na postojećem nivou od 30 miliona barela dnevno, u vrijeme kada slabost globalne privrede koči tražnju nafte.

nafta busotinaAmerička “laka” nafta za isporuku u julu pala je na Merkantilnoj berzi u New Yorku za 29 centi na 91,68 dolara po barelu, prenosi agencija France Presse.

Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za 29 centi na 100,10 dolara.

“Očigledno je da je saopćenje OPEC-a negativno uticalo na cijene energenata, a očekuje se da će više oboriti cijene “brenta”, nego američke nafte, zbog obilnih zaliha u SAD-u”, rekao je France Pressu trgovac firme CMC Markets Jason Hughes.

Članice OPEC-a su svjesne da bi smanjenje proizvodnje moglo da podigne cijene nafte i poveća njihove prihode, ali bi takođe ugrozilo slab oporavak svjetske ekonomije. Na prognoze globalnog ekonomskog rasta i tražnje nafte utiču inflatorni pritisci u Kini, dugoročna dužnička kriza u eurozoni i neizvjesnost oko pravca kretanja američke ekonomije, navodi organizacija.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo