Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Nafta skuplja zbog prognoze MMF-a

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Cene nafte su nastavile da rastu, nakon što su investitori pozdravili odluku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da podigne prognozu globalnog privrednog rasta.

To bi, kako očekuju analitičari, trebalo da podstakne tražnju nafte.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 38 centi na 95,35 dolara po barelu, dok je ista količina severnomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 107,06 dolara, odnosno 33 centa više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenosi Frans pres.

MMF je podigao prognozu ovogodišnjeg svetskog privrednog rasta na 3,7 odsto, nakon rasta od tri odsto iz 2013, upozoravajući, međutim, da je jačanje svetske ekonomije još slabo i neujednačeno. Fond je poručio da globalni ekonomski rast jača zahvaljujući tome što se zemlje udaljavaju od politike štednje, a situacija na finansijskim tržištima se popravlja.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) takođe je podigla prognozu globalne tražnje nafte, dodajući da je potrošnja tog energenta znatno povećana na kraju 2013, zahvaljujući oporavku razvijenih ekonomija, pre svega SAD.

Snažniji ekonomski rast znači veću tražnju nafte jer se očekuje veća privredna aktivnost, navodi analitičar singapurske firme “Filips fjučers” Tan Či Tat.

(Radio Slobodna Evropa)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo