Subota, 1 listopada, 2022

Naftaši u BiH: “Uskoro će nam javiti da li idemo sa nižim cijenama i za dizel”

Nemojte propustiti

Na pitanje zbog čega postoji razlika u cijenama goriva po regijama i do osam feninga, i to na istim benzinskim pumpama, Bajić kaže da je ta razlika normalna.

Marža s kojom smo radili prošle godine je 19 feninga. Znači, znatno ispod najviše dozvoljene, a država ju je ograničila na 25 feninga po litru u maloprodaji, kazao je za Srpskainfo Milovan Bajić, direktor firme „Krajina petrol“, koja ima lanac benzinskih pumpi.

Bajić tvrdi da bi sada potpisao kada bi mogli stalno da rade sa maržom od 25 feninga po litri.

“Nama ne smetaju ni ograničene marže ni kontrole. Nije tajna da poslujemo sa znatno nižom maržom od dozvoljene. Ima nekoliko razloga zbog kojih ne možemo ispod toga, a između ostalog i zbog konkurencije”, navodi Bajić.

Navodi i uporedni primjer prometa benzinskih pumpi u regionu pa se tako, kako kaže, na 1.200 pumpi u Bosni i Hercegovini proda 1,2 miliona tona dizela i benzina. Na isto toliko pumpi u Srbiji se, navodi Bajić, proda 2,5 miliona tona ovog goriva. U Hrvatskoj se na 820 benzinskih pumpi proda 2,4 miliona tona tona.

“Lako je izračunati koliki je prosječan promet po pumpi kod nas, koliko je u Srbiji, a koliko u Hrvatskoj. Ovo je zapravo jedan vrlo težak biznis kojim se bave mnogi, ne znam zašto. Nama je osnovni, pa moramo”, dodaje Bajić.

Što se tiče najavljenih intenzivnijih kontrola inspekcija o poštivanju ograničenih marži, Bajić ističe da njemu ne smetaju.

“Neka kontrola. Davno sam rekao da nama ne smetaju. Ne vidim ja tu nikakav specijalni problem. Jednostavno, marže su ograničene i moraju se poštovati”, tvrdi Bajić.

Podsjeća da su cijene goriva u posljednje vrijeme u padu, pa će tako na pumpama „Krajina petrol“ najkasnije do danas benzin biti jeftiniji za sigurno 10 feninga. Neke benzinske pumpe u Banjoj Luci su već krajem prošle sedmice korigovale cijenu benzina.

“Za dizel se rade analize i uskoro će mi javiti da li idemo sa nižim cijenama i za dizel”, kaže Bajić.

Razlika u cijenama

Na pitanje zbog čega postoji razlika u cijenama goriva po regijama i do osam feninga, i to na istim benzinskim pumpama, Bajić kaže da je ta razlika normalna.

“Zašto bi svi imali istu cijenu? Zavisi ko je kada od kojeg dobavljača nabavio gorivo. Cijene svakodnevno osciliraju na svjetskom tržištu, a i rafinerije svakodnevno mijenjaju cjenovnike. Dakle, sve zavisi ko je kada dovezao i koju maržu je obračunao”, ističe Bajić.

Primjera radi, juče je na jednoj benzinskoj pumpi u Banjoj Luci litar dizela iznosio 3,13 KM, a benzina 2,82 KM. Na istoj toj pumpi, samo u Bijeljini, dizel je 3,05 KM, a benzin je 2,79 KM. Dakle, razlika ide i do osam feninga za dizel.

Predsjednik Grupacije naftnih distributera pri Privrednoj komori, Dragan Trišić, nije dostupan za komentar.

Premijer RS Radovan Višković javno je zatražio od Inspektorata RS da “žešće krenu” u kontrolu svih cijena nafte i naftnih derivata, jer postoje znatna odstupanja od jednog do drugog prodajnog mjesta ili jednog i drugog dijela RS.

“Takve razlike ne bi trebalo da budu”, ocijenio je Višković.

Inspekcija

Dodaje kako će inspekcija pojačati kontrole kako bi natjerali davaoce bilo kakvih usluga da svoje cijene sada prilagode novonastaloj cijeni nafte i naftnih derivata.

“Nisam primjetio da smo imali pad cijena ostalih namirnica u RS kada je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata, dok su svi ranije u obrnutoj situaciji poskupljenja pravdali rastom cijena goriva”, rekao je Višković.

Naglasio je da cijene nafte i naftnih derivata u RS u posljednjih mjesec značajno stagniraju ili imaju znatan pad, podsjetivši da je cijena litra dizela u maloprodaji bila veća od 3,6 KM, dok trenutno u Republici Srpskoj ima i prodajnih mjesta sa cijenom litre tog goriva i ispod tri KM.

U Inspektoratu RS kažu da inače stalno u maloprodaji kontrolišu ograničene marže, nekad sa većim, a nekad s manjim intenzitetom.

“Mi smo opet krenuli u intenzivniju kontrolu benzinskih pumpi, a uskoro kreće i kontrola trgovina, u kojima takođe moraju poštovati ograničene marže na osnovne životne namirnice”, kažu u Inspektoratu RS.

Od 5. marta do 12. avgusta kontrolisana je 181 benzinska pumpa, a nepravilnosti su utvrđene u 115 slučajeva. Izdato je 230 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 1,67 miliona KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo