Utorak, 6 prosinca, 2022

Nagli zaokret: Putin ukinuo ruske sankcije za niz stranih banaka i investicijskih fondova

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Ove banke i investicijski fondovi izuzeti su od zabrane transakcija u stranoj valuti koje uključuju davanje zajmova od strane ruskih rezidenata stranim fizičkim osobama i deponiranje strane valute od strane ruskih rezidenata na račune otvorene izvan Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o ukidanju posebnih ekonomskih mjera, koje su uvedene u martu kao odgovor na sankcije, za niz stranih investicijskih fondova i razvojnih banaka.

Među njima su Azijska infrastrukturna investicijska banka, Međunarodna banka za ekonomsku suradnju, Međunarodna investicijska banka, Rusko-kirgiški razvojni fond i Nova razvojna banka BRICS-a (NDB).

Konkretno, oni neće podlijegati postupku za transakcije utvrđenom predsjedničkom uredbom o posebnim ekonomskim mjerama od 1. marta.

Osim toga, te banke i investicijski fondovi izuzeti su od zabrane transakcija u stranoj valuti koje uključuju davanje zajmova od strane ruskih rezidenata stranim fizičkim osobama i deponiranje strane valute od strane ruskih rezidenata na račune otvorene izvan Rusije.

Azijska infrastrukturna investicijska banka, Međunarodna banka za ekonomsku suradnju, Međunarodna investicijska banka, Rusko-kirgiški razvojni fond i Nova razvojna banka također ne podliježu privremenom postupku u vezi s obvezama Rusije i ruskih kompanija prema inostranim vjerovnicima.

Štaviše, spomenutim razvojnim bankama i investicijskim fondovima ukidaju se neka druga ograničenja, koja su navedena u mjerama preduzetim kao odgovor na neprijateljske poteze SAD-a i zemalja i organizacija koje im se pridružuju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo