Utorak, 26 listopada, 2021

Nagrada 35.000 dolara: NASA traži lovce na asteroide

Nemojte propustiti

Foto: EPA
Foto: EPA

Vodeća svemirska agencija traži lovce na asteroide koji bi mogli da spase planetu. NASA nudi 35.000 dolara tokom narednih šest mjeseci onima koji razviju kompjuterski kod koji može prepoznati opasne asteroide.

Pronalaženjem talenata iz javnosti, svemirska agencija se nada da će preduprijediti probleme koje mogu izazvati asterodi koji prolaze blizu Zemlje.

Tokom posljednje dvije decenije NASA traži svemirsko kamenje veće od jednog kilometra u prečniku i tvrdi da je dosad prepoznala 98 posto njih. Međutim, postojeći sistemi detekcije asteroida mogu da prate svega jedan posto takvih objekata koji kruže oko sunca.

Na SXSW konferenciji u Teksasu, naučnik NASA-e Jason Kessler je rekao: “Vjerovatnoća da nas nešto udari u budućnosti je gotovo zagarantovana, iako ne paničimo zato što nije riječ o neposrednoj prijetnji. Ako bi asteroid prečnika 30 metara udario u pogrešno mjesto u pogrešno vrijeme, mogao bi da zbriše čitav grad”.

Trenutno svakodnevno oko 100 ljudi prati asteroide, a NASA želi da poveća njihov broj.

Naučnici upozoravaju da ovog mjeseca jedan potencijalno opasan asteroid treba da prođe pored Zemlje. Ovaj objekat prečnika 1,2 kilometara, mogao bi da udari u Zemlju 21. marta, ali je šansa da se to desi svega jedan prema 909.000 i smanjuje se što naučnici dobijaju više informacija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo