Srijeda, 12 svibnja, 2021

Najavlje brojne promjene u saobraćaju: U Hrvatskoj ukidaju 0,5 promila alkohola, prekoračenje brzine od 10% neće se tolerirati

Nemojte propustiti

HRVATSKA – U Hrvatskoj su najavili brojne promjene vezano za sigurnost u saobraćaju. Javno savjetovanje o novom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa RH 2020.-2030. završeno je i o tome je objavljen izvještaj.

Nacionalni plan donosi MUP, a za prethodno desetljeće glavni cilj bio je da se 2020. za 50 posto smanji broj poginulih u odnosu na 2010., na 213. To nije uspjelo, 2019. godine bilo je 297 poginulih na cestama, a lani 237, iako su prošla i ova godina obilježene koronakrizom i lockdownima zbog čega je bio i manji promet na cestama. Novim planom određeno je 13 područja djelovanja, za svako od njih predložene su mjere.

Za područje Vožnja bez uticaja alkohola, droga i lijekova, kao jedna od mjera navodi se da će se istražiti mogućnost i učinkovitost promjene graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača. Provedba ove mjere, prema planu, mogla bi početi od ove godine do 2023, piše Večernji list.

Sada je na snazi regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi vozača, no to se ne odnosi na profesionalne i mlade vozače. Jedna od mjera je i da se istraži učinkovitost sistema Alcohol Interlock i njegov uticaj na smanjenje broja nesreća te da se potiče profesionalne vozače na korištenje tog sistema.

U skladu s provedenim istraživanjima učinkovitosti, predložit će se i obaveza ugradnje uređaja Alcohol Interlock u vozila osoba koje su više puta uhvaćene pijane u vožnji. Što se tiče područja Sigurna brzina, tu će se među ostalim istražiti i predložiti rješenja za učinkovitiju naplatu kazna, te uvođenje kontrole prosječne brzine, pogotovo u tunelima.

Potaknut će se i jedinice lokalne samouprave da nabave uređaje za mjerenje brzine, pri čemu će se tolerancija uređaja za mjerenje brzine svesti na minimalno moguću. Ta tolerancija ili, kako se službeno naziva, sigurnosna razlika iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 posto. U skladu sa svjetskim smjernicama, postupno bi se uvodili i sistemi za nadzor brzine u vozilima koji vozače informiraju o njihovoj trenutnoj brzini, te ih upozoravaju voze li nepropisnom brzinom.

U području Prevencija distrakcije vozača istražit će se inovativne mogućnosti onemogućavanja vozača da koriste mobitel tokom vožnje i predložiti rješenja.

Pješaci i biciklisti pripadaju u područje Sigurnost aktivnih oblika saobraćanja, a tu se kao mjere navode edukacije pješaka i provođenje biciklističkih ispita.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo