"Najbolja opcija je da se poslije ovih bruka i blamaža organizuju vanredni izbori" | | Bh-index

“Najbolja opcija je da se poslije ovih bruka i blamaža organizuju vanredni izbori”

Politika    Datum: 28.08.2019.    
Autor: N1

Foto: ScreenshotMinistar bezbjednosti se složio sa kontatacijom da je na narodu “palica”, te da ne može da shvati ponašanje ovog naroda.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić bio je gost televizije N1, gdje je kazao kako je aktivan na Twitteru te da komunicira sa građanima putem te društvene mreže, te da “kukaju” jedni drugima.

– Na Twitteru komuniciram s građanima, komentarišemo čitavu situaciju, da ne kažem ‘kukamo’ jedni drugima. Građani su tu kreativni, imaju jako puno ideja i raznih konstatacija, ali ovdje je problem to što ne možemo situaciju vezati za samo jedan događaj. Ovdje se gomilaju godinama problemi i da budem drzak – možda i nije loše što se tako dešava – poručio je Mektić te dodao:

– Živimo u jednoj velikoj prevari, manipulaciji, građani žive u strahu, sami sebe zavaravamo. Možda kad dođemo u jednu takvu situaciju da shvatimo da ove političke elite koje se godinama nalaze na vlasti, i koje rade isključivo za sebe, da shvatimo da ne funkcioniše sistem, da se kriminal, nepotizam, sve što je loše, uvuklo u sistem, u institucije, posebno u funkcionisanje pravosudnog sistema. Nikome, ama baš nikome, nije stalo do interesa građana u ovoj državi – rekao je on.

Ministar bezbjednosti se složio sa kontatacijom da je na narodu “palica”, te da ne može da shvati ponašanje ovog naroda.

– Jednostavno vam ove politike kod nas uništavaju život. Sreo sam jednog čovjeka koji mi je rekao da je poslao djecu u inostranstvo i da unuka nije vidio pet godina. Pa ova politika je tebi ubila da tako kažem porodicu, rasturila je. Ljudi odlaze odavde a građani se ponašaju kao mali mravi – istakao je.

Naveo je i kako je cijelu situaciju analizirao, analizirao je sebe i svoj rad, te se zapitao je li mogao nešto više da uradi, i da je imao veliku energiju i volju da nešto promijeni.

Upravo se čita:  Pobuna unutar HDZ-a: "U čije ime i za čiji račun, Dragane? Niko normalan ne podržava Dodika osim Čovića"

– Ja lično duboko vjerujem da su ključni problemi u nefunkcionisanju pravne države i da u takvom sistemu može svako da radi ko šta hoće. Političari se vode vlastitim koristoljubljem. Inicirao sam da uspostavimo pravnu državu, da jesmo niko se ne bi mogao ovako neodgovorno ponašati. Nije mi bio interes da stane politička partija iza mene, nego da pokušam da mobilišem i otvorim svijest kod naroda da je došlo do toga da jedino većim građanskim pritiskom možemo da mijenjamo nešto. Čemu više neka vrsta straha kad je ovdje obični čovjek izgubio sve- kazao je.

Na pitanje hoćemo li ikada dočekati bolju situaciju je odgovorio: “Doći će nekad vrijeme, ali ne znam hoćemo li mi to dočekati, mi smo u dubokom glibu. Ne znam zašto građani to dozvoljavaju, šta možete izgubiti kad tražite, kad se bunite protiv ovakvog sistema, ugnjetavačkog sistema koji sputava dostojanstvo, da se dignete na sistem koji rastura porodice, tjera mlade ljude odavde. Lično kad bih ulazio u vlast ponovo, isključivo bih došao pod uslovom i dogovorom da se prvo uspostavi vladavina prava i pravna država – da se totalno očisti ovaj pravosudni sistem i tužilački i sudski, da se pod pritiskom naroda dovede u poziciju da se mora kažnjavati kriminal, korupcija, prevare, pljačka i manipulacije ovakve sa narodom. Ne možete u ovakvom sistemu nikako razvijati zdravu ekonomiju – rekao je on.

O tome da li je realno da neko drugi formira vlast je kazao: “Neke stranke isključivo sebe određuju i kao legitimne predstavnike naroda. Mislim da se u svim normalnim demokratskim parlamentima poslanici biraju i u parlamentima se formiraju koalicije. Kod nas se neko predstavlja da je legitimni predstavnik naroda i da može da radi šta hoće. Najbolja mogućnost bi bila da poslije svih ovih bruka i blamaža, da se organizuju vanredni izbori”.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.