Srijeda, 12 svibnja, 2021

Najbolji poslodavac: Institucije BiH probile plan zapošljavanja

Nemojte propustiti

Da su institucije BiH i dalje najpoželjniji poslodavac u zemlji, pokazuje podatak da je na kraju prošle godine broj zaposlenih činovnika dostigao 22.174, a pojedine institucije nisu se libile da zapošljavaju preko odobrenog plana.

institucije-bihU dokumentu “Pregled dinamike zapošljavanja za period od 1. januara do 31. decembra 2012. godine”, koji su izradile institucije BiH, navedeno je da je prosječan broj zaposlenih u 2011. godini iznosio 21.524, dok je u 2012. godini bio veći za 534 i iznosio je 22.058 radnika. Zaključno sa 31. decembrom prošle godine institucije su zapošljavale 22.174 radnika, za čije je neto plate i naknade izdvojeno 305,66 miliona KM.

Najviše radnika prošle godine uhljebljenje je našlo u Ministarstvu odbrane BiH, i to 47 lica, u Sudu BiH 27, Agenciji za statistiku BiH 14, a u Ministarstvu pravde BiH 12 lica. Jednog radnika manje zaposlila je Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Od pet do deset novih činovnika zaposleno je u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Službi za poslove sa strancima, Parlamentu BiH, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji.

Pored toga, šest institucija našlo je mjesta i za više radnika nego što je bilo planirano.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH najviše je odstupio od projekcije zapošljavanja, obezbijedivši posao za sedmoro prekobrojnih radnika, dok je Služba za poslove sa strancima na kraju 2012. godine imala šest radnika više nego što bi trebalo.

Više od dozvoljenog broja zaposleno je i u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave, i to tri radnika, a preko plana prilikom zapošljavanja išli su i u Parlamentu BiH i Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Krunoslav Vrdoljak smatra da mnoge agencije svoj posao rade polovično, a u nekima je i polovina radnika višak.

– Ima i agencija u kojima ne bi imalo svrhu smanjivati broj zaposlenih, nego ih treba potpuno gasiti, jer se u njihovo osnivanje ušlo naglavačke – rekao je Vrdoljak.

Dodao je da je Kancelarija za reviziju institucija BiH, zajedno da komisijama za budžet oba doma Parlamenta BiH uvela donekle reda, jer je istaknuta obaveza da se negativna mišljenja institucija šalju Tužilaštvu BiH.

– Mogućnost da se protiv odgovornih osoba u institucijama pokrene proces mnoge je navela da se drugačije ponašaju – kazao je Vrdoljak.

Prema budžetskim projekcijama, na kraju 2015. godine institucije BiH trebalo bi da zapošljavaju 22.467 radnika, što će vjerovatno biti premašeno, jer se broj činovnika iz dana u dan povećava.
Ministarstvo

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH kažu da je, prema projekciji, u prošloj godini moglo da bude zaposleno još i više radnika, ali da taj plan nije ispunjen.

(Glas Srpske)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo