Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Najbolji razlozi zašto treba jesti bijeli luk

Nemojte propustiti

Bijeli luk je prirodni lijek čija je moć toliko jaka da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali i protiv prehlada koje nas muče svaku zimu ili lošeg holesterola koji utječe na zdravlje srca.

Otkriveno je kako su Egipćani u prošlosti jeli bijeli luk da bi bili snažniji i izdržljiviji, a Grci su ga konzumirali prije takmičenja na antičkim Olimpijskim igrama.

Velika studija provedena u Kini i objavljena u časopisu Cancer Prevention Medicine pokazala je kako jedenje bijelog luka nekoliko puta sedmično smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 posto. Naučnici su usporedili životne navike 1.424 ljudi koji boluju od raka pluća s 4.543 zdravih osoba i zaključili da je bijeli luk ključna namirnica u prevenciji ove zloćudne bolesti. No i mnoge druge studije pokazale su isto jer bijeli luk sadrži sumporne spojeve odnosno alicin koji je važan u borbi protiv raka.

‘Bijeli luk je super za imunološki sistemobjašnjava Michael Helwig, dijetetičar i direktor Medicinskog centra Mark Twain u San Andreasu. Kada se bijeli luk drobi ili sjecka otpušta alicin koji za tijelo ima višestruke koristi. Što sitnije sjeckate bijeli luk, on otpušta više alicina. Sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide. Bijeli luk zapravo ima slabiju djelotvornost ako ga kuhate ili pečete. No ako ga nasjeckate i pustite da odstoji 10 do 15 minuta, pozitivni aktivni spojevi će se aktivirati i zatim ga možete kuhati i termički obrađivati kako želite.

Alicin djeluje protuupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kisika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene stanice, usporava ubrzanu diobu stanica što je znak raka i pozitivno djeluje na obnovu DNA, herpes ili bradavice.

Prema istraživanju National Cancer Institute, preliminarne studije pokazale su da konzumiranje bijelog luka može smanjiti rizik od nekih drugih vrsta raka, posebno onih koje se odnose na probavni trakt. To su rak želuca, debelog crijeva, jednjaka i gušterače.

Osim kao prevencija od kancerogenih bolesti, bijeli luk je dobar i za zdravlje srca tako što snižava loš holesterol i krvni pritisak, potiče cirkulaciju i sprečava moždani udar.

bijeliluk

(Tportal)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sabrana djela Bojana Prodana: “Već ubijao, tukao povratnike, maltretirao policiju. Kako je na slobodi?”

Iz policije su nam rekli da je uhapšeni inicijala B.P. od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela razbojništva Policija...

Možda vas zanima i ovo