Utorak, 19 listopada, 2021

Najbolji trag do sada: U Indijskom okeanu uočeni mogući ostaci nestalog aviona

Nemojte propustiti

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Najmanje sedam kineskih brodova uputilo se u južni dio Indijskog okeana, da bi se pridružili međunarodnoj potrazi za dijelovima nestalog malezijskog aviona.

Australijske vlasti su jučer saopštile da je njihov satelit snimio u udaljenim dijelovima Indijskog okeana, bliže Antarktiku, dva objekta za koje se misli da su najbolji trag do sada za nestalim avionom Malaysia airlinesa, u kojem je bilo 239 putnika i članova posade.

Danas se u potragu za tim dijelovima vraća i pet aviona. Svi oni trebalo bi da pretraže oblast udaljenu oko 2.500 kilometara jugozapadno od Perta. Niko ne zna koliko će oni biti uspješni jer je ključni snimak satelita napravljen 16. marta, a do danas, jake vodne struje mogle su odnijeti pomenute dijelove na kilometre daleko, upozorili su jučer okeanolozi.

Istraga u toj oblasti je počela jučer kada su objavljni snimci sa satelita, mogući ostaci nestalog aviona. Jedan od objekata je dug 24 metra, drugi pet metara, a John Jung, menadžer odjeljenja za hitne situacije Australijske agencije za pomorsku bezbjednost, kaže da postoji mogućnost da u tom dijelu Indijskog okeana, koji je udaljen od jugozapadne obale Australije četiri sata vazdušnom linijom, ima još objekata.

“Ovaj trag je vjerovatno najbolji koji imamo”, rekao je Jung. On je upozorio da bi objekti koji su uočeni mogli biti otpad koji se može naći duž pomorskih puteva, gdje kontejneri mogu pasti sa teretnih brodova, mada je veći od dva uočena objekta duži od kontejnera, prenosi AP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo