Subota, 4 veljače, 2023

Najčešće greške zbog kojih vam recepti ne uspijevaju

Nemojte propustiti

Često vam se događa da vam se kuhanje obroka pretvori u potpunu katastrofu, a hrana češće završi u smeću nego na stolu? Ne očajavajte, dobro proučite neke od najčešćih greška prilikom kuhanja te ih ubuduće svakako izbjegavajte.

kuhanjeNe koristite lonce i tavice u pravoj veličini
Upravo je to jedna od najčešćih grešaka u kuhinji. Iako vam se možda čini da je lakše oprati manju tavicu, korištenje premalih posuda za kuhanje može upropastiti cijeli obrok. Naime osnovno pravilo je: što je posuda u kojoj kuhate veća, to će jelo ispasti bolje. Stoga koristite što veći lonac, najširu tavicu te najveći protvan za pečenje u pećnici, piše Huffington Post.

Ne pripremate se
Vrlo često se događa da počnemo kuhati i prije nego što pročitamo cijeli recept do kraja. No neka malo kompliciranija jela ipak zahtijevaju pripremu i planiranje. Kada ne planirate, vrlo lako u kuhinji nastaje haos, a nerijetko se događa i da se jedno jelo ohladi dok se drugo još uvijek kuha. Stoga pažljivo pročitajte recept, pripremite sastojke i napravite strateški plan.

Zaboravljate da kuhate
Dok kuhate umak ili tjesteninu, pokušavate više stvari obaviti odjednom te u isto vrijeme usisati, obrisati pod ili pak napuniti perilicu. No ubrzo nakon toga počinjete osjećati neugodan miris, a samo jedan pogled prema štednjaku otkrit će katastrofu. U tom slučaju ili nemojte raditi više stvari odjednom ili pak uključite alarm koji će vas podsjetiti da trebate baciti pogled na štednjak.

Hrana koja kipi
Koliko puta vam se dogodilo da vam hrana iskipi na štednjaku, stvarajući nered i prljajući cijelu kuhinju? Ukoliko ne želite da vam se to stalno ponavlja, držite lonac na oku i na vrijeme smanjite vatru kako biste spriječili kipljenje.

Ne probate hranu za vrijeme kuhanja
Nerijetko kuhajući, posebice neko uobičajeno jelo, potpuno zaboravljamo probati njegov okus. Pretpostavljajući da je sve ispalo dobro, stavljate hranu na stol i doživljavajte šok. Kako biste izbjegli to neugodno iznenađenje i na vrijeme izbjegli katastrofu, za vrijeme kuhanja probajte hranu i tako ćete najbolje znati potreban omjer začina.

Ne miješate tjesteninu
Ako tjesteninu samo ubacite u kipuću vodu i kada izgleda kuhano samo je istresete u cjedilo, na granici ste prave katastrofe. Naime tjesteninu je potrebno promiješati. Ukoliko preskočite miješanje, vaš obrok bi se mogao pretvoriti u čudnu, ljepljivu smjesu.

Pečete hladno meso
Kada je u pitanju pečenje mesa, trebalo bi ga ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi barem deset do dvadeset minuta, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne navodi u receptima jer se podrazumijeva da ga znate. Međutim preskakanje ovog koraka lako može dovesti do nejednako pečenog ili pak nedovoljno pečenog mesa.

Jedete meso čim ga izvadite iz pećnice
Pečena piletina ili pak odresci pečeni u pećnici zaista izgledaju zamamno, no ne bi ih trebalo odmah servirati. Naime rezanje odmah nakon vađenja iz pećnice isušit će meso jer će iscuriti svi njegovi sokovi. Stoga nakon pečenja i prije posluživanja ostavite meso da odstoji nekoliko minuta.

Neravnomjerno nasjeckano povrće
Ako ste narezali povrće u desetak različitih veličina, ono se neće moći ravnomjerno kuhati ni peći. Stoga odlučite želite li sjeckati povrće na veće ili manje komade te ga nasjeckajte ravnomjerno, na kockice, kružiće ili pak trokutiće. Osim toga, samo jelo će znatno bolje izgledati.

Sve kuhate na najvećoj temperaturi
Hrana se u pravilu kuha na niskoj ili srednje jakoj temperaturi, a najjače temperatura se koristi samo u posebnim slučajevima. Stoga koristite najveću temperaturu samo kada želite nešto dobro i kratko popržiti.
(Tportal)

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo