Subota, 16 listopada, 2021

Najhladniji mart u posljednjih 30 godina

Nemojte propustiti

Iako je proljeće kalendarski nastupilo još 20. marta, promjenljivo vrijeme, povremeno sa kišom, očekuje nas i narednih dana, a meteorolozi su već ustanovili da je u BiH prošli mjesec bio najhladniji u posljednje tri decenije.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ipak, ako je za utjehu, u danima ispred nas temperature će biti dosta prijatnije u poređenju sa prošlom sedmicom. Pritom, kada su hladnoće u pitanju, naša zemlja dobro je i prošla, jer je, kako je juče objavljeno, mart u nekim evropskim državama bio među najhladnijim u posljednjih 100 godina.

“Da li će ovo proljeće da bude hladnije od višegodišnjeg prosjeka zasad je rano reći, ali je sigurno mart bio najhladniji u posljednjih 30 godina, ako ne i više. Ipak, polovinom ove sedmice možemo da očekujemo dosta više temperature”, istakao je Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH.

On je, pritom, naglasio da će i naredne godine da obilježe veće količine padavina u zimu i proljeće, a ljeti ćemo da se borimo sa sušama.

Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kazao je da je srednja temperatura u Banjaluci, tokom marta, bila za oko pola stepena niža u odnosu na višegodišnji prosjek.

Za Banjalučane i stanovnike ostalih bh. gradova, koji ne vole hladnoću, stižu lijepe vijesti. Kiše će biti, ali ne i niskih temperatura. Već danas će živa na termometrima da dostigne 17. podiok.

“Sutra će da bude umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima te temperaturom do 19 stepeni Celzijusovih. U četvrtak će da prevladava sunčano vrijeme, uz umjerenu naoblaku, te temperaturu do 22 stepena”, kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Dugoročna prognoza, objavljena na svjetskim sajtovima, pokazuje da nas do srijede, 17. marta, očekuje promjenjivo vrijeme, povremeno sa kišom. Izuzetak je ponedjeljak, kada bi u cijeloj BiH trebalo da bude sunčano.

Konačno, očekuje se ljepše vrijeme i u drugim dijelovima Evrope, koja  mart, a ni prve dane aprila, neća pamtiti po proljećnim temperaturama.

Objavljeno je juče da je u prošlom mjesecu najhladnije bilo u dijelovima srednje i sjeveroistočne Evrope, gdje je srednja mjesečna temperatura bila i za više od pet stepeni niža od dugogodišnjeg prosjeka.

Mart ove godine je u Njemačkoj, s prosječnom temperaturom od 0,2 stepena, jedan od šest najhladnijih još od davne 1881. godine.

 

(Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo