Petak, 22 listopada, 2021

Najmanje jedan frižider učestvovao u novom cyber napadu…

Nemojte propustiti

c00ad435a3c0747bbf6b1e93b527ad28

Mnogi su već čuli o ‘Internet of things’. To je vjerovatno sljedeći hype, ako to već nije. Skoro svi uređaji se povezuju na internet i komuniciraju sa vama, drugima, internet servisima.
Sve je to još u povojima, praktična stvar, vjerovatno će najviše koristiti u saobraćaju no prestoji još puno toga da se uradi, recimo nešto na sigurnosti.

Između 23. decembra i 6. januara, desio se botnet napad, koji je uključivao aktiviranje preko 100.000 uređaja, koji su slali spam email poruke. U izvještajima o ovom napadu navodi se da je ‘najmanje jedan frižider učestovao u napadu’, i ne, ne radi se o grešci u tekstu. Stvarno je frižider bio jedan od uređaja koji je kao dio botnet mreže vršio napad, piše mi2.ba

Zapravo, botnet mreža koja je poslala 750.000 spam poruka, u intervalima po 100.000 poruka , tri puta dnevno, i ne više od 10 poruka sa jedne IP adrese, sastavljena je uglavnom od stvari koje čine ‘Internet of things’ : routeri, multimedijalni centri, TV uređaji, i naravno – ‘najmanje jedan frižider’

Prvi zabilježeni cyber napad koristeći frižider

Ovo će i ostati zabilježeno u istoriji kao prvi napad kojeg je izveo frižider.

Novi frižideri koji prate trend ‘internet of things’, postoje već nekoliko godina a u posljednje vrijeme su sve popularniji. Njihova konekcija sa internetom omogućava da vlasnika obavijeste o potrebi da nešto kupe, koliko čega imaju u frižideru, a u posljednje vrijeme mogu se programirati tako da sami putem interneta naručuju sve što im je unaprijed predefinisano.

Možete ih koristi čak i za Skype pozive, što znači da imaju mikrofon.. imaju i kameru… ali nemaju nikakvu zaštitu od cyber napada.

Kompanija Proofpoint, koja je i otkrila prvi zabilježeni cyber napad frižidera, ustvrdila da uređaji zapravo nisu napadani u smislu ‘provaljivanja’ šifre ili ubacivanja malware. Zapravo, hakeri su preuzeli kontrolu nad većinom uređaja iz botnet mreže na način da su koristili fabričke šifre uređaja, poput ‘admin’ i ‘1234’ ili ‘123456789′

Ispostavilo se da je većina vlasnika uređaja of ‘Internet of things’ ne smatra za shodno da promijene fabričke postavke, jer misle da njihov frižider neće nikoga napasti.

Prema Internet Data Corporation, oko 200 miliona uređaja će biti povezano sa internetom do 2020. godine, što bi obzirom, da nema prevelike zaštite, mogao postati veliki sigurnosni problem.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo